Heuvelrug

Vink wint op Heuvelrug

vogeltelling 2013

De vink is de glorieuze winnaar van de vogeltelling 2013 op de Utrechtse heuvelrug. Reden: sneeuw en vorst.

Vink bleef merel en koolmees nipt voor, net als landelijk winnaar mus. lezen we op de website van Vogeltelling 2013. Op de landelijke scorelijst behaalt vink slechts een vierde plaats, achter mus, koolmees en merel. Reden voor de vele vinken is volgens deskundigen het weer; vanwege sneeuw en vorst is er in het bos weinig eetbaars voorhanden, zodat de van nature wat schuwe vink gedwongen is de woonwijken in te vliegen, waar vetbollen, zonnebloempittensilo's en tegenwoordig zelfs vogelpizza's op hen wachten. Omdat er bij ons veel bos is, nemen vinken in strenge winters op de Heuvelug het voortouw.

Opvallend in de top tien Heuvelrug is verder de afwezigheid van spreeuw, ten gunste van ekster. En het stuivertje wisslen van houtduif en kauw. Gesplitst naar dorp was merel het takrijkst in Doorn, mus in Driebergen-Zuid en vink in Driebergen-Noord. In Amerongen en Leersum was mus het talrijkst, in Overberg weer vink en in Maarn won koolmees het van merel. In sattelietdorp Maarsbergen was het precies andersom. 

Opvallende vogels waren ringmus (8ste in Driebergen-Zuid), groenling (5e in Overberg, 8e in Driebergen-Noord, 9e in Amerongen), staartmees (6e in Doorn en Maarsbergen), heggemus (10e in Maarn, 8e in Maarsbergen en Overberg), boomklever (9e in Maarsbergen), toch spreeuw (6e in Leersum,),  turkse tortel (5e in Amerongen), en vermaledijde gaai (9e in Overberg).

vogeltelling 2013

Vogeltelling2013 ladelijk