Heuvelrug

Heuvelrugambtenaar woont ook vaak elders

tweetvander steen

Bijna een op de drie ambtenaren werkzaam voor de gemeente Utrechtse heuvelrug woont binnen de eigen gemeente, berichtte RTL4 afgelopen zaterdag. Daarmee scoort de Heuvelrug onder het landelijke gemiddelde.

Het zou zomaar het gesprek van de dag kunnen zijn rond burelen en koffiehoekjes van de verschillende gemeentekantoren, het nieuws dat slechts een op de drie gemeentesecretarissen -directeuren van de ambtelijke organisatie- binnen de eigen gemeente woont. RTL4 lardeerde de onderzoeksresultaten met de visie van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga, die vindt dat gemeentesecretarissen het goede voorbeeld moeten geven, omdat anders gewone ambtenaren ook veel vaker niet naar hun werkgemeente verhuizen. "Dan verdwijnt een belangrijk element dat we vroeger hadden, dat de ambtenaren hun gemeente goed kennen."

Ook de gemeentesecretaris van de Heuvelrug woont niet op de Heuvelrug, net als 61% van de ambtenaren, blijkt uit het onderzoek van RTL4. Landelijk ligt dat percentage op 52%, tenminste: van de onderzochte 268 gemeenten, en dat is weer 66% van alle 401 Nederlandse gemeenten. Terry van der Steen -sinds 2006 onze gemeentesercetaris en daarvoor de secretaris van de gemeente Driebergen- liet prompt via twitter weten dat ze hier dan wel niet woont, maar hier soms wel meer tijd doorbrengt dan in de gemeente waar ze woont.  

tweetvander steen

Zo was Van der Steen zaterdag -samen met een communicatieambtenaar die buiten de gemeente woont en een hoge ambtenaar van binnen de gemeente- present bij de opnames van Standplaats Driebergen, dat ditmaal over de gemeentegrenzen keek en sprak over de groep bruggenbouwers, die de kloof tussen inwoner en bestuur willen dichten. Luister hier naar die uitzending.

Onze burgemeester en wethouders wonen wel allen mooi verspreid over de gemeente. Burgemeester Naafs sinds 2008 (?) in Doorn, wethouder Van Oostrum al langere tijd in Leersum, wethouder Verhoef sinds mensenheugenis in Driebergen en wethouder Homan woont sinds vorig jaar met enige regelmaat in Amerongen. 

Overigens wonen op de Heuvelrug ook best veel mensen die elders ambtenaar zijn, in andere gemeenten, maar vaker nog in Den Haag. Voorts liggen de prijzen van woningen op de Heuvelrug op een niveau dat niet eenvoudig te bereiken is met een ambtenarensalaris, helemaal als je weet dat veel van onze ambtenaren in deeltijd werken. Bovendien is een baan als ambtenaar niet meer voor het leven. Zo moet het personeelsbestand van de gemeente Heuvelrug vanwege bezuinigingen met 10% krimpen. 

RTL4 nieruwsbericht