Heuvelrug

Heuvelrug schort hondenbelasting op

De gemeente Heuvelrug schort voor onbepaalde tijd de hondenbelasting op.  Hondenbezitters kunnen de zes tientjes per eerste hond voorlopig in hun zak houden. 

Dat kondigde wethouder financien Homan vanavond aan. Reden is een uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, dat oordeelde dat het heffen van hondenbelasting in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Gemeenten mogen volgens de Bosche rechters alleen hondenbelasting heffen als ze kunnen aantonen dat ze de opbrengsten van de belasting gebruiken voor het gemeentelijk hondenbeleid. De hoogte van die belasting zou ook enigszins op de kosten moeten worden afgestemd. 

Veel gemeenten zijn na advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten gewoon doorgegaan met het heffen van hondenbelasting, maar wethouder Homan heeft besloten de aanslagen voorlopig niet te versturen. Het risico dat de heffing ook op de Heuvelrug wordt aangevochten is volgens Homan -zelf een hondenbezitter- groot. 'Zoals u weet heb ik sinds kort een hond, dus ik zou dat ook zelf kunnen zijn.'

Volgens de wethouder is het verstandiger te wachten op een uitspraak van de Hoge Raad, die zich over de zaak gaat buigen sinds de gemeente Sittard tegen de Bosche uitspraak in beroep is gegaan. Het was een Sittardse hondenbezitster die de zaak aanhanging maakte.

Mocht de Hoge Raad de uitspraak bevestigen, dan moeten alle gemeenten een gat in hun begroting zien te dichten. Voor de Heuvelrug gaat het om  een totaalbedrag van €273.000. 'We zullen dat ergens in de begroting moeten terugvinden,' aldus Homan. Hondenbezitters zouden in 2013 € 66,60 betalen voor een eerste hond. Een eventuele tweede hond komt al op € 111,24.