Heuvelrug

BING vindt lek zaak Klijnhout niet

Recherchebureau BING heeft het lek dat het AD in de voorzomer aan een canard en vervolgens aan geheime informatie hielp niet boven water gekregen. Wel vindt BING het beter als raadsleden niks twitteren over geheime vergaderingen.

Een tweet van een raadslid dat mopperde dat hij weer naar een geheime raadsvergadering moest was de aanleiding dat een journalist van het AD op donderdag 29 juni toch maar even polshoogte ging nemen bij de raadszaal. Daar kreeg de gemeenteraad te horen dat VVD-raadslid Klijnhout terugtrad als raadslid, vanwege een affaire rond teveel uitgekeerd wachtgeld. Dat gebeurde achter gesloten deuren, maar geopende vensters, met Klijnhout in het spreekwoordelijke spotlicht. 

Naderhand belde de journalist rond, om de reden van de vergadering op te sporen. De conclusie dat het ging om de aanstelling van een vierde wethouder -dezelfde Klijnhout- haalde de volgende ochtend de krant, maar bleek onwaar. De journalist achterhaalde diezelfde ochtend alsnog de ware reden van de geheime vergadering, waarna de gemeente snel een persbericht deed uitgaan. Burgemeester Naafs nam het voorval dermate ernstig op dat hij Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) inschakelde om de bron te achterhalen.

Na zeven maanden en een twintigtal interviews moet BING constateren dat een bron van het lek niet gevonden kan worden, omdat alle mogelijke bronnen ontkennen de journalist inhoudelijk van informatie te hebben voorzien. Wel wordt er gesproken over 'het handelen van een ambtenaar', maar dat wordt in een aparte rapportage verder uit de doeken gedaan. Die rapportage blijft geheim, volgens de gemeente om redenen van privacy.

BING noemt het verder wel 'onverstandig' dat raadsleden twitteren over geheime vergaderingen of geheime stukken, maar dat kan een conclusie zijn in het verlengde van de opdracht van burgemeester Naafs: 'Daarnaast wilde u met het onderzoek het signaal afgeven dat het uitlekken van dergelijke informatie ontoelaatbaar is en dat de gemeente dit zeer serieus neemt.'

UPDATE: Volgens de Telegraaf van vanochtend heeft het 'twitter-onderzoek' de gemeente €22.500 gekost.  De gemeente vindt de kosten van het onderzoek niet te hoog, wel wordt het jammer gevonden dat het lek niet is gevonden, aldus de Telegraaf. Ambtenarenblad Binnenlands Bestuur concentreert zich in de berichtgeving over de Heuvelrugse zaak op het advies aan raadsleden niet meer over geheime zaken te twitteren