Heuvelrug

Mc Donalds wil naar hoek Loolaan

317

Fastfoodrestaurant McDonalds wil een vestiging openen naast de A12 bij Driebergen en is daarover via via in gesprek met de gemeente. Het gaat om het 'kraakpand' op de hoek Loolaan/Hoofdstraat.

Dat bevestigt de afdeling voorlichting van de gemeente. De bedoeling is dat de wethouders Verhoef (Ruimte) en Homan (Verkeer en Economie) binnenkort met de eigenaar van Hoofdstraat 41 om de tafel gaan zitten om 'een plan over de mogelijke vestiging van een Fastfood-organisatie' te bekijken. Volgens onbevestigde berichten zou het gaan om een vestiging van fastfoodketen McDonalds, dat al langer aast op een plekje in Driebergen.

Makelaar Postma, die de zaken van de eigenaar behartigt, zegt niet op de hoogte te zijn van het plan. De eigenaar zelf is al langere tijd in Azie, maar een familielid laat weten van het plan geen kennis te hebben. Ook de eigenaar van het belendende pand -nr39, met daarin het bedrijf EB-management-  zegt geen plan te kennen, en heeft desgevraagd ook geen aanbod voor overname ontvangen van ontwikkelaars die zijn pand willen overnemen om daarmee het perceel te vergroten. Ook de achterbuurman van nr41 is niet van enig plan op de hoogte. Volgens onbevestigde berichten zouden er al wel metingen zijn verricht rond het pand, in verband met de verkeersafwikkeling.

317

Het pand staat el vele jaren leeg en is vanwege de belabberde staat van onderhoud menig passant -en dat zijn er dagelijks vele honderden- een doorn in het oog. Plaatselijke krakers vestigden zich twee jaar geleden in het pand, dat vervolgens na een beperkte brand werd ontruimd. Vorig jaar kreeg de eigenaar van het pand nog een aanschrijving van de gemeente om het pand op te knappen, iets waaraan hij nog geen gevolg heeft gegeven. Het perceel omvat nog een vrij lange groenstrook aan de achterzijde.

Het pand werd in januari al wel enigszins aan het oog onttrokken door een spandoek met daarop een winters landschap, geproduceeerd door het Driebergse bedrijf Showprint, dat het doek plaatste buiten medeweten van gemeente en eigenaar. 'Het was eigenlijk een soort guerilla-actie, omdat we dachten: we moeten wat doen aan met dat smerige ding', aldus directeur Jan de Winter, die van de komst van McDonoalds evenmin niets weet. 'Zo, dat is nieuws. Dan moet ik vast aan een grote M gaanwerken, haha.'

hfdtst41

De Winter heeft tijdens de carnavalsoptocht van begin deze maand de Driebergse bevolking uitgedaagd om een voorjaarsdoek te ontwerpen.' Daar hebben we al diverse reacties op ontvangen. De bedoeling is dat begin maart dat nieuwe doek wordt opgehangen, aldus De Winter. Half april wordt dat doek vervolgens vervangen door een doek van Showprint zelf: een gouden koets, getrokken door paarden. 'Om Beartix te bedanken voor haar regeerperiode, mede namens de Driebergse bevolking.'

Eerder deed McDonalds een aanvraag voor de vestiging van een restaurant op Hoofdstraat 26, de boerderij waar de gemeente een duurzaamheisdpark wil vestigen. McDonalds ontkende vorig jaar nog bezig te zijn met een vestiging in Driebergen, maar houdt zich ditmaal op de vlakte: 'McDonald's zoekt in Nederland naar diverse geschikte locaties voor nieuwe restaurants. Driebergen zou een van die locaties kunnen zijn. Meer kan ik daar op dit moment niet over delen met u'. Op twitter liet wethouder Homan zich afgelopen weekend nog ontvallen wel gecharmeerd te zijn van een 'groene McDonalds' op zijn duurzaamheidspark.

318