Heuvelrug

Hoogenraad terug in politieke arena

984

Takelbedrijf Hoogenraad is weer eens terug op de politieke agenda. De vraag is of Hoogenraad mag inschrijven op het projectgebied Hoofdstraat 26. Er dreigt een claim van €1,5 miljoen.

Hoogenraad takelt en sleept gestrande auto's van de provinciale en rijkswegen in wijde omtrek. Het bedrijf is uit zijn jasje gegroeid en zoekt al een decennium naar een nieuwe locatie. Volgens eigenaar Wijnand Hoogenraad wordt het bedrijf daarin gedwarsboomd door de gemeente, die elke verhuizing afwijst. Zo mocht Hoogenraad zich niet vestigen op een locatie aan de Maarsbergseweg in Leersum, niet op het Opijnenterrein in Doorn en niet op de boerderij Hoofdstraat 26a in Driebergen, direct naast de A12. 

984

Toch staat de deur volgens Hoogenraad weer op een kier, nu de gemeente Heuvelrug ondernemers uitnodigt in te schrijven op het projectgebied rond de laatsgenoemde boerderij. Hoogenraad wijst op een brief van de advocaat van de gemeente, die daarin schrijft dat 'de visie stationsgebied volop in ontwikkeling is. Als blijkt dat het bedrijf er past is het niet uitgesloten dat Hoogenraad er terecht kan'.

Hoogenraad is in bezit van de brief omdat hij zich voorbereidt op een rechtszaak die dient eind mei, in Utrecht. De rechter behandelt daar een claim van Hoogenraad, die €1,5 miljoen schadevergoeding eist van de gemeente Heuvelrug, omdat de gemeente hem zou dwarsbomen, en in een bepaald contract zelfs expliciet uitsluit. 'Ik heb een heel goed verhaal, en daar zal de rechter een oordeel over uitspreken. Maar als deze opening leidt tot een oplossing: prima. Dan is de hele zaak wat mij betreft van de baan en hoeven we niet naar de rechter,' aldus Hoogenraad.

641

Verantwoordelijk wethouder Homan zegt de brief van de gemeentelijke advocaat niet te kennen, maar schat de kansen van Hoogenraad laag in. 'Alles mag, maar ik acht de kans dat het op die plek gerealiseerd wordt op praktisch nul. Voor Hoogenraad is er geen plek, want er ligt een duidelijke uitspraak van de gemeenteraad dat een dergelijk bedrijf niet passend is voor het gebied. De aard van het bedrijf, de uitstraling, het is op die plek gewoon niet passend.' 

Mogelijk spreekt de gemeenteraad vanavond over Hoogenraad, naar aanleiding van vragen van lokale partij BVH. De kwestie Hoogenraad is vanaf het begin van de huidige collegeperiode een duidelijke splijtzwam binnen de gemeenteraad, waarbij de oppositie het telkens opneemt voor Hoogenraad en de coalitie het college onvoorwaardelijk blijft steunen. Volgens de coalitie zou het voor Hoogenraad goed zijn uit te kijken naar een locatie in een andere gemeente, waar het bedrijf beter zou passen dan op de groene Heuvelrug.