Doorn

Golfbaan zadelt gemeente opnieuw met verlies op

doorns golfclub1

De Doornse golfbaan ziet de verliezen nog altijd oplopen. De gemeente wil ze niet langer goedmaken, maar verkopen is ook geen optie.

De Doornse golfbaan lijdt al jaren verlies. In 2015 zou de stichting die juridisch eigenaar is de golfbaan overdragen aan de gemeente, onder voorwaarde dat de jaarlijkse verliezen zouden zijn teruggebracht van €60.000 naar €30.000 in 2013 en verder naar nul in 2014. Dat gaat helaas niet lukken, laat bestuurslid Peter van der Zee alvast weten aan de gemeenteraad. 'Ondanks een marketingplan neemt het ledental verder af. Ook hebben we onvoldoende clinics weten af te zetten in de zakenwereld.' Oorzaak, zegt Van der Zee, is 'de crisis.'

doorns golfclub1

Wat er wel met de golfbaan moet gebeuren is nu de grote vraag. De stichting heeft zonder succes geprobeerd het terrein te verkopen aan de ene buurman: de tennisschool van Tjerk Bogstra. Even gloor nog de hoop dat het terrein kon worden verkocht aan de andere buurman: het ministerie van defensie. Terwijl de gemeente zeven jaar geleden de baan juist kocht om te voorkomen dat de golfbaan mariniersterrein zou worden. Waarop de mariniers besloten te vertrekken. Uiteindelijk naar Vlissingen, waar ze veel meer ruimte krijgen.

Twee miljoen betaalde de gemeente destijds voor het terrein, inclusief golfbaan en opslag. De gemeente is daarbij belazerd door de vorige exploitant, die nog snel het nieuwe machinepark verwisselde voor oud spul, zegt bestuurslid Sybe Streekstra. De stichting die de golfbaan vervolgens ging besturen werd daardoor al direct met verliezen opgezadeld, zegt Van der Zee, die geen andere optie ziet dan gewoon doorgaan als golfbaan. 'Anders zou het verlies alleen maar verder oplopen, tot €120.000. Een verlies van €60.000 per jaar, daar kan ik nog wel achter staan,' aldus Van der Zee, die naast bestuurslid van de stichting ook nog gemeenteraadslid (VVD) is, net als  Streekstra (BVH). De rest van het bestuur bestaat uit het raadslid Stegeman (CDA) en de gemeentelijk ambtenaar.

doornse golfclub

Die bestuursconstructie doet de wenkbrauwen regelmatig fronsen, want de gemeente draait al jaren op voor de verliezen van de stichting, iets dat wethouder Homan in elk geval niet zint. 'Een heel bijzondere situatie. En volgens mij is het geen beleid van de gemeente dat we een golfclub steunen. Dus als die golfers meer moeten gaan betalen, dan zullen ze meer moeten gaan betalen.' Maar dat is ook geen optie, zegt Van der Zee. 'Rigoureuze tariefsverhogingen zouden een nog grotere leegloop veroorzaken.' Van der Zee ziet op de wat langere termijn wel toekomst voor het terrein, als de gemeente zich coulant opstelt. 'Misschien dat het tenniscentrum toch wil uitbreiden, of dat er iets gebeurt met het mariniersterrein. Natuur, woningbouw, alles is bespreekbaar.'