Leersum

Hoeksteen opnieuw gered

805

De Leersumse basisschool de Hoeksteen lijkt opnieuw gered. Alle partijen doen water in de wijn. De enige vraag is nog of de wethouder dat vanavond ook doet.

Vorig jaar leek de school ook al gered, nadat ouders in verzet kwamen en de gemeente alsnog toestemde in renovatie van het lekke en tochtige oude dorpsschooltje. Sluiting van de enige basisschool in Leersum-Noord leek daardoor afgewend, tot afgelopen voorjaar bleek dat school en gemeente het oneens waren over de hoogte van het renovatiebudget. Volgens de school was dat een half miljoen, volgens wethouder Van Oostrum kon de school ook opgeknapt met een kwart miljoen. 

In maart pakten de ouders het verzet daarom weer op, en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. In het jongste compromisvoorstel dragen alle partijen hun steentje bij, aldus een woordvoerder van het oudercomite. Het overkoepelende schoolbestuur komt in het voorstel over de brug met €94.000, in plaats van €35.000. De ouders gaan komende zomer de handen uit de mouwen steken, door schilderwerk ter waarde van €25.000 zelf op te pakken. Derde fundament van het jongste compromisvoorstel is een stijging van de gemeentelijke bijdrage, die moet van €250.000 naar €315.000. 

805

Oppositiepartij SGP is bereid gevonden het nieuwe voorstel vanavond tijdens de raadsvergadering in stemming te brengen. De gemeenteraad liet eerder al doorschemeren positief te staan tegenover extra geld voor de Hoeksteen. De wethouder houdt zich vanochtend nog op de vlakte, omdat ze het voorstel eerst vanmiddag met haar collega-wethouders wil bespreken. D66-raadslid Hugo Prakke, ouder van de school en partijgenoot van Van Oostrum, hoopt op overeenstemming. 'Dat zou heel mooi zijn.' 

In het voorstel bevestigt de school het uitgangspunt -een harde voorwaarde van Van Oostrum- dat het de Hoeksteen zal verhuizen naar de Schakel -de vestiging van dezelfde schoolkoepel in Leersum-Zuid- zodra de leerlingaantallen dat toelaten. In de jongste leerlingprognose -een prognose van de Besturenraad- is dat pas over twintig jaar. Het budget dat nu op tafel ligt gaat uit van een renovatie voor tien jaar.  De prognoses van de gemeente legden dat tjdstip al op vier tot zes jaar na nu.

Mogelijk dat de gemeenteraad een bedrag van €70.000 -bestemd voor ondewijsvernieuwing- vanavond inzet als wisselgeld. De school claimt ook dat geld nodig te hebben voor de renovatie, maar dat lijkt politiek gezien een brug te ver. 

%d bloggers liken dit: