Driebergen

Rijsenburgs Kerkplein eindelijk eens over opknapbeurt; UPDATED

kerkplein

Jarenlang is gesoebat over bestrating en uiterlijk van het Rijsenburgse Kerkplein. Bijna alle partijen zijn het nu eens.

Dat kan niet in vijf minuten, zegt Danny Cohen, als hem gevraagd wordt naar de geschiedenis van de reconstructie van het Rijsenburgse Kerkplein. Die begint toen Cohen met zijn kledingwinkel neerstreek in het pand van slijter Hans van Vugt, in de jaren negentig. De Driebergse wethouder De Vogel regelde toen vijftigduizend gulden voor de reconstructie, weet Cohen nog. 'Maar een volgende gemeenteraad pikte dat weer in'.

Pas in 2007 slagen betrokkenen -bewoners, ondernemers, de stichting vrienden van het Kerkplein en de stichting Vroeger en Nu-  er in het historische Kerkplein weer terug op de politieke agenda te krijgen. Intussen zijn dan al tientallen mensen gestruikeld over de dikke keien, waarmee bij de vorige reconstructie in 1958 het plein bestraat werd. 'Een drama', noemt Cohen het plaveisel, dat ooit egaal moet zijn geweest, maar door toedoen van nuts- en kabelbedrijven verworden is tot een stenig vulkaanlandschap. 'Ik weet dat de gemeente ooit een broek heeft moeten vergoeden van een gevallen mevrouw. En een andere mevrouw heeft hier haar heup gebroken', vertelt Cohen, terwijl hij tegen een dikke losse kei schopt, vlak voor de ingang van zijn winkel.

kerkplein

De afgelopen zes jaar zijn Cohen en de andere belanghebbenden regelmatig met de gemeente in de slag geweest over nieuwe bestrating en inrichting. Eerst was dat een plein vol bankjes, ornamentjes en een heg. Totdat historici meenden dat een minimalistische inrichting het meest passend was en een vrijwel leeg plein tekenden. Dat was weer tegen het zere been van de ondernemers, die graag parkeerplaatsen voor hun winkel willen. Wat weer in slechte aarde viel bij de vereniging Tussen Heuvelrug en Wetering, die pleit voor een autoloos plein. 

Zes jaar later en vele gangen naar gemeentekantoor en bezwarencommissies ligt er nu een plan waar de meeste belanghebbenden mee kunnen instemmen. Het half rondje van het Kerkplein wordt geaccentueerd met een hardstenen band waarin de rijke geschiedenis van het Kerkplein gegraveerd komt, en waarin spots zijn verstopt die de pittoreske geveltjes gaan 'aanlichten'. Binnen de cirkel worden de keien vervangen door een gladde vloer van een vastgelijmd soort grind. 

kerkpleinkeien

Parkeren wordt beperkt tot tien schuine vakken in de smalle hals van het plein. Onlangs bleek bij de voorlopig laatste zitting van de bezwaarcommissie dat drie van de betrokken vier partijen akkoord gaan met het laatste plan, zodat een volgende koningsdag op een nieuw plein gevierd kan worden. Alleen de verenigng Tussen Heuvelrug en Wetering is nog niet tevreden, omdat die liever nul  parkeerplaatsen ziet en niet wil dat vier van de zestien lindebomen moeten wijken. De komende zes weken moet blijken of de vereniging het aandurft om opnieuw in beroep te gaan tegen het plan. 'Dat zou ons zo weer twee jaar kosten,' zegt Cohen. 

UPDATE: correctie -hillridge werd er op het voelbalveld persoonlijk op aangesproken- over de datering in de eerste alinea over slijter van vugt. die vertrok naar eigen zeggen al in de jaren zeventig naar de drhermansstraat om daar al slijter furore te maken. excuses en dank voor de correctie heer van vugt.