Heuvelrug

Nieuwe fusie dreigt

Volgens een artikel in de Telegraaf wil het nieuwe kabinet gemeenten fuseren tot ze minimaal 100.000 inwoners tellen. 

Dat zou betekenen dat fusiegemeente Utrechtse heuvelrug opnieuw bestuurspartners moet gaan zoeken. De gemeente telt nu 48.210 inwoners, na de bestuurlijke samenvoeging van de dorpen Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum Amerongen, Maarsbergen en Overberg in 2005. Geografisch gezien zou een fusie met de gemeenten Wijk bij Duurstede (23.083 inwoners), Rhenen (19.073) en Bunnik (14.457) de meest logische zijn, omdat daarmee het (oostelijk deel van het) Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug landschappelijk verenigd en samengevoegd wordt met het Langbroekerweteringgebied.

Economisch en verkeerstechnisch gezien is een fusie met Zeist (61.258) een logische optie. Uitbreiding in noordelijke richting met de gemeenten Woudenberg (12.051), Renswoude (4.826) en Veenendaal  (62.849) ligt minder voor de hand, gezien hun gerichtheid op het oosten, waar het grooste deel van de Heuvelrug zich naar de Randstad keert. Omdat Amerongen, Leersum en vooral Overberg zich graag op het oosten orienteren zou een splitsing van de Heuvelrug in theorie ook tot de mogelijkheden behoren.

Een reactie van het college van benw van de Utrechtse heuvelrug op het gerucht van dit kabinetsvoornemen laat nog even op zich wachten. In overig Nederland is overwegend zonder veel enthousiasme gereageerd. Later hopelijk meer.