Maarn

Eerste dorpspomp naar Maarn

Maarn krijgt de eerste dorpspomp. Eind juni wordt de dorpspomp onthuld, inclusief een kunstig zitbankje ernaast.

Read More

Alle kernen op de Heuvelrug moeten een dorpspomp krijgen, vindt stichting bronwateruitdekraan. Als eerste ontvangt het dorp Maarn op 27 juni een dorpspomp, waar bewoners en passanten hun waterflesjes kunnen vullen. Naast de pomp komt een zitbankje in de vorm van twee druppels, vormgegeven door de Amerongse designer Nienke van de Pol. Waterleidingmaatschappij Vitens installeert de pomp, de stichting 100%Heuvelrug draagt de kosten (€3000).  

Al sinds vorig jaar loopt de stichting bronwateruitdekraan markten en evenementen af om enthousiasme te wekken voor de hoge kwaliteit van het water uit de Heuvelrug. Flesjes zouden hervuld moeten worden met kraanwater, dat in veel gevallen kwalitatief beter is dan gekocht bronwater. Restaurants zouden kraanwater moeten aanbieden, tegen een geringe vergoeding. Het bespaart een berg plastic flesjes.

Heel hard loopt nog niet, zegt Gerry van der Hulst van de stichting, maar wel gestaag, met de inzameling van geld voor de pompen en tappunten. 'We gaan dapper door. We kunnen ook grotere financiers aanschrijven, maar via al die dubbeltjes en kwartjes kom je wel meer in gesprek met de mensen.'

Na de eerste dorpspomp in Maarn komen de drie bestaande dorpspompen in Amerongen en die ene in Doorn aan de beurt; die hoeven alleen maar heraangesloten te worden op het waterleidingnet, net zoals in Leersum al is gebeurd. Driebergen krijgt een pomp aan het pleintje aan het begin van winkelstraat Traaij. Gewerkt wordt verder aan tappunten in natuurgebieden en bij vrijwilligers die wonen langs wandel- en fietsroutes. 

hoog water kromme rijn