Heuvelrug

Een tappunt op ieder schoolplein

Alle publieke gebouwen moeten een tappunt krijgen, waar iedereen zijn lege flesje water kan bijvullen. Want water drinken moet weer normaal worden.

Read More

Dat is de belangrijkste uitkomst van het debat 'waterspraak' op de buitenplaats van Kasteel Amerongen. Een openbaar tappunt -een kraan- moet een harde voorwaarde worden bij het toekennen van bouwvergunningen van scholen, sportparken en andere openbare gelegenheden. De suggestie kwam uit het publiek en werd verwelkomd door wethouder Verhoef, die beloofde de 'interessante gedachte mee terug te nemen' naar zijn collega bestuurders in Doorn.

Het debat zoomde in op twee aspecten van het Heuvelrugwater: de verdroging van het land en de waardering van het water. De verdroging van de Heuvelrug kan een bescheiden halt toe worden geroepen door regenpijpen af te koppelen van het rioolsysteem, zodat regenwater gewoon weer de grond in sijpelt. Als alle Heuvelruggers afkoppelen, dan stijgt de grondwaterstand met zeven centimeters, rekende een deskundige voor. Maar ook al is afkoppelen een speldeprik, het levert naast de zeven centimeters ook erg veel plezier op in de achtertuin, aldus Jan Willem Eggink, die zelf is afgekoppeld. 'Omdat je allerlei nieuwe waterlopen en vijverpartijen kan laten ontstaan. Spelen met water is leuk voor iedereen. Een beetje Heuvelrugger is afgekoppeld.'

Belangrijker nog is de herwaardering van het Heuvelrugwater.  Dat is van een unieke kwaliteit, stelde professor Nick van de Giesen, omdat het stamt van voor de tijd dat gif en mest over akkers werden gestrooid. 'Je betaalt voor duizend liter kraanwater evenveel als voor een flesje van een liter Sourcy. Maar het is precies hetzelfde water, uit hetzelfde grondwater gewonnen op grote diepte, van duizend jaar oud,' aldus Van de Giesen.

Water moet weer hip en leuk, opdat de jeugd frisdrank laat staan en het drinken van water normaal gaat vinden. Om dat te bereiken wil de stichting waternatuurlijkuitdekraan dorpspompen introduceren. Een eerste dorpspomp wordt volgende week onthuld in Maarn, anderen moeten volgen. Gewerkt wordt er ook aan een product waarmee alle mensen via een gevelplaat water beschikbaar kunnen stellen aan voorbijgangers. Een bouwbesluit voor openbare gebouwen zou aan die keten van tappunten goed kunnen bijdragen, aldus Paul Blom van de stichting. 'Zodat het de gewoonste zaak is als kinderen op het schoolplein hun flesje kunnen bijvullen, en niet meer boven zo'n wasbak in de toiletten hoeven knoeien.'

Filmfestival

Later deze week volgt het slot van waterspraak', met een filmfestival in huiskamers en een drive-in bioscoop op de parkeerplaats van de marinierskazerne in Doorn. Daar wordt vrijdagavond bij het vallen van de avond de film 'De Storm' vertoont op een groot scherm, voor een publiek van 150 auto's met inzittenden. Het geluid wordt verspreid via een lokale FM-zender, meisjes op rollerskates verkopen popcorn. Van donderdag tot zondag kun je mooie films over water bekijken op vijf unieke 'huiskamer'locaties verspreid over de Heuvelrug. Voor informatie en kaarten kijk je op 100procentheuvelrug.nl