Heuvelrug

Heuvelrug wil zonnepanelen op scholen en sporthallen

De gemeente Heuvelrug haalt de eigen klimaatdoelstellingen niet. Daarom moeten meer scholen en sportverenigingen zonnepanelen op hun dak. Er komt een potje voor.

Read More

De gemeente Heuvelrug roept al een tijd dat het klimaatneutraal wil zijn, maar eigenlijk weet niemand wat er precies in en uitgaat aan CO2's. 'Dat kan ook nog niet,' zegt Baerte de Brey, gemeenteraadslid voor de VVD, maar ook werkzaam voor netbeheerder Stedin, en daarom enigszins deskundig. 'Dat kan pas vanaf deze zomer, dan weten we wat precies de gegevens zijn. Maar ook al is het nog even puzzelen, de koers is goed.'

De koers mag goed zijn, de balans is voorlopig nog negatief, denkt De Brey, die schat dat de gemeente -ondanks een energieneutraal kantoor en een werf vol zonnepanelen- nog zo'n 7000 ton meer CO2 uitstoot dan het aan energie produceert. Ter vergelijking: een gemiddeld gezin stoot jaarlijks 8,5 ton CO2 uit. De compensatie -3 euro per ton- wilde de gemeente de komende jaren eigenlijk inkopen, via buitenlandse CO2 certificaten, voor een bedrag van 25.000 euro per jaar.

648

Dat geld kan beter in een pot gestopt om lokale projecten mee te financieren, vindt De Brey, die dat plannetje samen met coalitiegenoten D66 en PvdA/Groenlinks deze week door een enthousiaste gemeenteraad loodste. 'Beter lokaal gecompenseerd dan in Noorse waterkrachtcentrales of Keniaanse bossen. Er is nog plaats voor zonnepanelen op het dak van het gemeentekantoor. En we hebben 34 lagere scholen en tientallen sportverenigingen. Laten we gewoon beginnen met de platte daken op het zuiden.'  

Hoeveel er precies in het potje komt is afhankelijk van rente en aflossing, maar het zal al snel een paar ton zijn. Sportverenigingen hebben al enthousiast gereageerd en De Brey ziet ook de lokale energiecorporatie Heuvelrug Energie graag aanhaken. Of die sportclubs en scholen de energieopbrengsten ook zelf mogen houden is nog punt van discussie, aldus De Brey, die desgevraagd erkent dat je -gezien de dreigende bezuinigingen- ook van de klimaatneutrale ambities zou kunnen afzien. 'Dat kan, maar we hebben dit al jaren geleden zo afgesproken met de andere partijen. Bovendien vind ik dat als je vervuilt, dat ook zelf moet oplossen.'