Heuvelrug

Nieuwe zwijntjes bij Rhenen ten dode opgeschreven

Opnieuw zijn er jonge zwijntjes bij Rhenen gesignaleerd. Net als vorig jaar zullen ze worden afgeschoten, ondanks alle inzet voor nieuwe verbindingszones tussen Veluwe en Heuvelrug

Read More

De komst van de wilde zwijntjes werd eerder deze week gemeld door dagblad De Gelderlander, die bericht over vier jonge zwijntjes waarvan de herkomst onduidelijk is. Vandaag vervolgt De Gelderlander met de mededeling dat de zwijntjes zullen worden afgeschoten door de provinciale jachtbeheerder, omdat voor de diersoort zwijn een 'nulstand' geldt. 

zwijntjes

Vorig jaar liepen er ineens zes jonge zwijntjes rond op het landgoed Remmerstein, vermoedelijk uitgezet door een stille fan. Landgoedeigenaar Evelein was blij met de komst van de 'kostelijke' zwijnen, maar wist niet te voorkomen dat vijf van hen werden afgeschoten toen ze zijn landgoed verlieten. Daags voor hun komst had de provincie Utrecht besloten dat van de grootwildsoorten alleen edelherten de komende jaren welkom zijn op de Utrechtse Heuvelrug. Zwijnen zouden teveel gevaar opleveren voor het verkeer, en schade aanrichten aan landbouw en prive tuinen.

Sindsdien zijn twee ecoducten over de A12 geopend -een tussen Maarn en Maarsbergen en een net voorbij Maarsbergen. Ook is onlangs geld vrijgemaakt voor een verbindingszone rond Rhenen, Bennekom en Wageningen, waarvoor volgens de gemeente Wageningen een groot draagvlak bestaat. De verbindingszone moet de belangrijke natuurgebieden Veluwemassief en Utrechtse Heuvelrug met elkaar verbinden,  omdat dat 'bijdraagt aan het welzijn van de burgers van Wageningen. De zone maakt de leefomgeving aantrekkelijker,' aldus de gemeente Wageningen.