Heuvelrug

Krijgshaftige Heuvelrugger krijgt informatiepaneel

Vijfentwintig grafheuvels op de Heuvelrug worden voorzichtigjes gerecontrueeerd. Een grafheuvel naast een fietspad bij Maarn kreeg er gister ook een informatiepaneel bij.

Het was dat in 1975 een jongen een een hut wilde bouwen op het heuveltje achterop vakantiepark De Halm,  anders was de grafheuvel nimmer ontdekt, vertelt Annemarie Luksen, gemeentelijk archeologe. De jongen trof er twee vreemd gevormde stenen aan, raar. Gealarmeerde archeologen vonden later nog een steen, plus een vaas, in de grafheuvel, want dat was het.

004

Je kunt zien waarom ze deze plek kozen, wijst Luksen op de natuurlijke verhoging, nu bebost door een groepje dennen. Ook 4500 jaar geleden waren het gewone mensen, die woonden op de Heuvelrug. Boeren, al een tijdje geen jager/verzamelaars meer, maar nog wel met louter stenen gereedschappen.

Ook die gewone mensen gingen dood en moesten begraven. Vanaf ongeveer 2800 voor Christus gebeurde dat in grafheuvels. De eerste die in zo’n graf -dag nog een heuvelgraf en geen grafheuvel- terecht kwam was meestal geen gewoon persoon, vertelt Luksen begeesterd, maar een belangrijk persoon. Een leider. In dit geval een krijgshaftige leider. Dat denken we vanwege het gevonden stenen mes, en de strijdbijl.

005

Op het graf wordt een heuveltje aangelegd. Later, tot wel duizend jaar later, zegt Luksen, worden ook andere mensen in de heuvel bijgezet, omdat het een plaats met meerwaarde, een spirituele plek is geworden. Zo wordt de grafheuvel hoger en hoger: een grafheuvel. Verderop ligt er nog een, met daarchter een urnenveld, de opvolger van de grafheuvel.

003

Vijfentwintig grafheuvels worden nu gerestaureerd, om ze voor verdere teloorgang te behoeden. De grafheuvel achter de Halm ligt aan een fietspad. Het hek dat het fietspad scheidt van het vakantiepark is iets omgelegd, om een inham te creeren waar nu een infopaneel staat. ‘Want het is een te mooi verhaal om niet te vertellen,’ zegt Luksen. 

 

Lees meer over de Heuvelrug heel erg vroeger in de reeks Graven in het groen