Driebergen

Lidl en Jumbo zullen het nooit meer doen

Jumbo en Lidl maakten dezelfde fout: winkel open op een dag dat het niet mag. Ze zullen het niet snel weer doen.

Jumbo Driebergen opende de deuren op tweede Kerstdag, Lidl Driebergen maakte op tweede Paasdag dezelfde fout. Daags erna stapte burgemeester Naafs naar de rayonmanager, die zich van geen kwaad bewust was. Naafs: ‘Ik heb hem uitgelegd dat in deze gemeente alle winkels op christelijke feestdagen gesloten blijven. Hij wist dat niet, en het is ook ingewikkeld. Het is in alle gemeenten weer anders geregeld.’

Lidl kreeg daarom -en ook omdat het de eerste overtreding was- niet de boete van maximaal €20.250 opgelegd. Net als Jumbo de boete niet kreeg opgelegd eind vorig jaar, toen de onwetende filiaalmanager de winkel op tweede Kerstdag opende, zegt Naafs. ‘Maar we gaan nu wel een brief sturen naar alle supermarkten, dat de volgende keer die boete wel opgelegd zal worden.’

Heuvelrug verruimde vorig jaar onder ruim gekrakeel van voor- en tegenstanders de winkeltijden, zodat supermarkten ook zondagmiddag open mogen. Met als handreiking naar de opposanten: niet op de maandagen die tweede Kerst-, Pinkster- en Paasdagen zijn.

Nadat CDA en SGP vorig voorjaar toetraden tot het huidige college is in het coalitieakkoord afgesproken de koopzondag najaar 2015 te evalueren. Dat is inmiddels door het drukke gemeentebestuur op de iets langere baan geschoven, wat niet bij iedereen in goede aarde is gevallen. ‘Dat heb ik ook begrepen ja, dus het laatste woord is hier nog niet over gezegd,’ aldus Naafs.

Aldi

Het gemeentebestuur zit verder nogal in zijn maag met de Duitse discounter Aldi, dat een nieuw pand wil optrekken op de Driebergse parkeerplaats Appelgaard. Dat plan is al tweemaal afgeschoten door de gemeenteraad, vanwege de weerstand die het plan oproept bij aanwonenden en een deel van de winkeliers op de aanpalende winkelstraat Traaij.

Sindsdien is projectontwikkelaar Reggestede toch weer opnieuw aan de slag gegaan met lobbyen. Afgelopen week zijn de raadsleden bediend met een fleurig groen boekje waarin alle plusjes van de nieuwe vestiging staan opgesomd. Ook heeft Reggestede ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug -eerder verklaard tegenstander- aan haar zijde weten te scharen.

 

Lees ook:
Koopzondag Heuvelrug definitief
Zakelijk Heuvelrug: Aldi (Driebergen) naar Appelgaard
Aldi stuit opnieuw op geharnast verzet in Driebergen. Uitwijken naar Leersum of Doorn kan nu wel.