Heuvelrug

Website gemeente Heuvelrug verdienstelijk

De website van de gemeente Utrechtse heuvelrug behaalt een verdienstelijke 42e plaats in de top 100 grootste Nederlandse gemeenten. De dienstverlening aan het fysieke loket wordt verder beperkt voor mensen zonder afspraak. 

Read More

De gemeentelijke website kreeg vorig jaar een update en dat resulteert in een score van 58 op een schaal van 100. Amsterdam voert de top 100 aan met een score van 84, Oss draagt de rode lantaarn met een score van 34. Van de buurgemeenten eindigt Zeist met 61 punten en een eenendertigste ruim tien plaatsen hoger dan Heuvelrug, Veenendaal behaalt met een score van 68 zelfs een elfde plaats.

De ranglijst is opgemaakt uit scores op acht indicatoren. Uitstekend scoort de Heuvelrugse website in de categorien Zelf Regelen (85) en Sociale Media (75), goed in de categorieen toegankelijkheid (68), laadsnelheid (67) en gebruikervriendelijkheid (68). Slecht scoort de website op de indicatoren Gidsfunctie (13) en Mobiel Gebruik (0).

Balies dicht 

De rol van gemeentelijke websites nemen toe in belang, terwijl de fysieke loketfunctie van gemeentekantoren juist afneemt. Afgelopen voorjaar besloot de gemeente Heuvelrug dat vanaf 1 oktober de service aan mensen die zomaar het gemeentehuis komen binnenwaaien voor een paspoort, rijbewijs of andere zaken wordt gehalveerd, en beperkt tot de maandag- dinsdag en vrijdagochtenden. De afdeling vergunning en handhaving gaat helemaal dicht voor mensen zonder afspraak.

Mensen die eerst digitaal of telefonisch een afspraak maken kunnen daarentegen sneller terecht. Bovendien wordt de avondopenstelling uitgebreid met een donderdagavond, naast de reeds gangbare woensdagavond. Dat gaat wel ten koste van de donderdagmiddagopening van het gemeentehuis. 

Vorig jaar leidde de beperking van de dienstverlening aan mensen zonder afspraak nog tot een politiek relletje, waarbij de gemeenteraad op grond van ophef in de sociale media de wethouder dienstverlening probeerde terug te fluiten.

Wethouder en afdeling zijn echter doorgegaan op dezelfde weg, met de maatregelen van komend najaar als uitkomst. Daarover beelf is het in de gemeenteraad ditmaal stil.

Openingstijden Gwinkel