Heuvelrug

Kerk de boer op met Nieuw Hydepark

De Protestantse Kerk Nederland wil het Driebergse landgoed Hydepark met een gecombineerd conferentie- en vakantiehotel een ‘nieuw hart’ geven. Dat nieuwe hart wordt wel iets kleiner dan oorspronkelijk gepland. Onduidelijk is wat er met de locatie Roosevelthuis gebeurt.

Het nieuwe hart wordt een gebouw waarin het huidige conferentiecentrum -nu middenop het landgoed- en vakantiehotel Roosevelthuis -nu achterop het landgoed- samengevoegd zullen worden op de plek van het huidige conferentiecentrum. De nieuwbouw krijgt een voetprint van 2750m2, met vier of vijf bouwlagen erbovenop. Het zal volgens de plannen zorgvuldig in de omgeving passen. De ingang wordt gedraaid richting de oude oranjerie, er komt een extra parkeerplaats en nieuwe infrastructuur.

Het plan is ruim een kwart kleiner dan het vorige plan, dat door zijn omvang van 4000m2 slecht viel bij de gemeente Utrechtse heuvelrug. De gemeente noemt de zone Hydepark ‘zwaar beschermd’, omdat het zowel Rijksmonument is als gelegen in natuurgebied EHS. ‘Dit gaat hem niet worden. Zoveel extra rood, dat kan niet de bedoeling zijn. Dat staat gelijk aan 24 huizen,´aldus Verhoef in juni over het vorige plan. Over het nieuwe plan is Verhoef wel positief. 

Toch is ook het nieuwe plan nog ruim tweemaal zo groot als het huidige gebouw. Om die groei te compenseren sloopt de kerkorganisatie de bungalowtjes van vakantiehotel Roosevelthuis, en verschuift een deel van die bouwvlek naar het nieuwe gebouw. Onduidelijk is wat de toekomst is van het resterende deel van de Rooseveltlocatie. In een van de voorstellen wordt het als compensatie ’teruggegeven aan de natuur’, in een ander voorstel blijft ook aan de noordzijde een bouwlocatie van 2000m2 bestaan.

Volgens dat laatste voorstel speelt de PKN met de gedachte de Roosevelltocatie te verkopen aan derden, omdat de opbrengsten nodig zijn voor de aanleg van de infrastructuur rond het nieuwe gebouw. Gesprekken daarover zijn al gevoerd met de gemeente. Herman de Boer, de beoogd directeur van Nieuw Hydepark, ontkent het verkoopplan echter. ‘Je kunt niet in de toekomst kijken, maar verkoop is nu niet aan de orde. We willen eerst Nieuw Hydepark bouwen, daarna kijken we pas wat met de Rooseveltlocatie doen.’

Zorg bestaat er verder over het gebrek aan investeringen die de kerkorganisatie doet in de rest van het monumentale landgoed. Veel meer dan consolideren van de overige monumenten op het landgoed zit er niet in, geld voor een duurzame instandhouding is er in elk geval niet, aldus het plan. De oude oranjerie is zeker aan restauratie toe, geeft ook toekomstig directeur De Boer toe. ‘Maar dat kost zo een, twee miljoen. De gemeente suggereert dat we er een theehuis van kunnen maken, maar dat is met zo’n investering natuurlijk niet exploitabel,’ aldus De Boer.