Driebergen

Brute bronsroof bedroeft Driebergen

bronsroof

Niet veel meer is de laatste week duidelijk geworden over de bronsroof van vorig weekend op de Driebergse begraafplaats. Slachtoffers laveren intussen tussen droevenis en boosheid.

Een week na de bronsroof van de Algemene Begraafplaats in Driebergen ontbeert de politie nog een duidelijk beeld. De zes meldingen van vorige week hebben uiteindelijk geresulteerd in vijf aangiftes van vermissing van bronzen beelden of kruizen, zegt voorlichter Ingrid Lemeer van de politie. ‘Tips hebben we helaas nog niet binnen, dus of alles in een en dezelfde nacht is gestolen of over een langere periode van twee, drie maanden, dat weten we nog niet.’

bronsroof

Het moet vorig weekend gebeurd zijn, denkt Driebergenaar Frans Dukeloo. Dukeloo bezoekt twee, driemaal per week het graf van zijn vrouw Fien, die vorig jaar onverwachts overleed. ‘Om de plantjes water te geven, het graf netjes maken. Ineens zag ik dat het hondje weg was. Ik heb staan janken, omdat het voelt alsof ze aan mijn vrouw hebben gezeten.’ Het gaat om haar lievelingshondje, die een paar maanden eerder al overleed. Een klein bronzen afbeelding van het hondje was met metalen pinnen op de grafsteen bevestigd.

Veel werk zullen de bronsdieven er niet aan gehad hebben, denkt Dukeloo, een koevoet was waarschijnlijk voldoende. ‘Wie doet nu zoiets. Het is op zijn hoogst tien euro waard, op een rommelmarkt. Ik ben echt ontzettend boos geweest, heb zelfs posters gemaakt die ik op rommelmarkten wilde gaan verspreiden,” aldus Dukeloo, die liever niet herkenbaar in beeld wil. ”Het doet nog teveel pijn. De boosheid is intussen wel weggebd. Nu denk ik: hoe zielig ben je, als je dit gaat doen.’

bronsroofII

Boos is Frits van Schaik nog wel,  om de diefstal van een bronzen soldaat, die al vijftig jaar tussen de oorlogsgraven op de Algemene Begraafplaats staat. Van Schaik, die er als voorzitter van het plaatsel;ijke 4- en 5-mei comite jaarlijks een herdenking organiseert noemt de roof in een ingezonden brief walgelijk en stuitend.  ‘Dat iemand in staat is tot een dergelijke brute actie, zegt niet alleen het nodige over de dader, maar ook over de huidige samenleving waarin dergelijke daden kennelijk mogelijk zijn.’ 

Een kijkje ter plaatse leert dat de bronzen soldaat -met zijn tachtig centimeter toch al gauw een kilo of dertig denkt Van Schaik- met grof geweld, of zelfs een slijptol, van zijn sokkel moet zijn verwijderd. Volgens politievoorlichter Lemeer komen dergelijke bronsroven ‘wel ‘ns voor’, maar is het te vroeg om over een georkestreerde actie van een dievenbende te spreken, zoals die in 2007 bijvoorbeeld huishield in de beeldentuin van het Larense Singermuseum.

De daders van die roof zijn gepakt, maar van de zeven ontvreemde beelden kwam alleen ‘De Denker’ weer terug naar Laren, zegt Stephanie Spijkerman van het museum. ‘De Denker is gehavend teruggevonden. De rest is waarschijnlijk omgesmolten. De Denker zou omgerekend 350 euro waard zijn geweest.’

Volgens een medewerker van een Rotterdams metaalbedrijf ligt de prijs van brons -waarin veel koper zit verwerkt- vandaag de dag tegen de vier euro per kilo. ‘Dat is een eurootje minder dan de huidige koperprijs, maar dan moet je wel een adresje weten te vinden waar je het illegaal kunt slijten. Bij ons gaat dat in elk geval niet, wij investeren jaarlijks zelfs duizenden euroos aan apparatuur om geen gestolen waar binnen te krijgen.’