Heuvelrug

Hillridge is ook een watchdog

Hyperlocals die de lokale overheid stalken zijn waardevol, maar hebben het moeilijk, blijkt uit het rapport Nieuwsvoorziening in de Regio. Gaat ook over hillridge. 

Read More

 

{simplepopup}Testje met een popup {/simplepopup} Nederland telt rond de driehonderd hyperlocals; initiatieven tot serieuze, lokale journalistiek door indviduen, of groepjes individuen. Ze proberen de witte vlekken in te kleuren die vallen wanneer je het hebt over de waakhondfunctie van de regionale en lokale journalistiek. Oorzaak daar weer van is de zich almaar terugtrekkende traditionele 'media'. 

Omdat 'het vervaardigen van originele content een dure liefhebberij is' hebben de hyperlocals het moeilijk. Moeilijkst in het tweede tot vierde jaar van het bestaan, zo schrijft het rapport, en dat is precies daar waar hillridge zich nu bevindt. Lees hier het volledige rapport, of hier een verslag van de presentatie van dat rapport afgelopen dinsdag in Den Haag. Of lees hier de interpretatie van de gewaardeerde collega's van culemborgnieuws.blogspot.nl.

In het rapport lezen we op pagina 90 ook een strofe die Hilldigde twee jaar geleden al schreef (Help!), maar vandaag de dag nog even hard waar is. Door de samenwerking met het AD, een opdrachtje van de gemeenten en wat lokale ondernemers die hillridge steunen is er iets meer lucht dan voorheen, maar veel meer dan een half minimumloon levert het werk nog altijd niet op.

Kortom, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat Hillridge meer dan ooit behoefte heeft aan steun. Geld werkt natuurlijk het snelste, maar het hoeft heus niet altijd geld te zijn. Helpen kan ook met ideeen, met daadwerkelijke journalistieke assistentie, met een wervingsggolf aan betaalde advertenties of iets van een stichting die zich achter hillridge opstelt, zodat er een bodem komt onder dit toch best waardevolle initiatief. 

Reacties meer dan welkom, liefst hieronder via Disqus, maar mag ook naar hillridge@xs4all.nl