Heuvelrug

Maarsbergen krijgt extra geld voor langere tunnel

Het door infrastructuur gesplitste dorpje Maarsbergen krijgt extra geld om een tunnel langer onder het dorp door te laten lopen. Hoeveel precies blijft geheim.

Read More

Gisteren gaven de bestuurders hun reactie op het plan de tunnelbak die toch al onder het spoor gegraven wordt een stuk door te trekken, zodat Maarsbergen minder gesplitst de toekomst in kan. Gedeputeerde Van Lunteren kwam in het kerkje van Maarsbergen vertellen dat provincie Utrecht en gemeente Utrechtse heuvelrug bereid zijn 'wat extra budget te zoeken', aldus ook een gezamenlijk persbericht vanochtend.  

Hoeveel geld precies blijft geheim, omdat aannemers daar anders op kunnen inspelen met hun biedingen. Het persbericht van hedenochtend laat vervolgens het dorpscomité zeggen dat het 'hoopt en verwacht dat de gekozen oplossing zoveel efficiencywinst kan opbrengen, dat het de meerkosten van een langere tunnelbak zo goed als kan compenseren.'

Een van de ontwerpers van het plan liet Hillridge maandag weten nog lang niet gerust te zijn op een goede afloop, vanwege de barrieres die in het persbericht verder worden gepreciseerd door gedeputeerde Van Lunteren. Die zegt daarin dat het altenatieve plan 'moet binnen een redelijk budget blijven, er moeten geen tijdrovende bezwarenprocedures komen en de benodigde grond moet binnen marktconforme prijzen aangekocht kunnen worden.'  

Prorail wil de tunnel voor eind 2019 af hebben, welke variant dan ook. Een eerste variant kwam vorig najaar na veel gedoe op tafel, maar wierp lokaal zoveel weerstand op dat de een groepje Maarsbergers afgelopen voorjaar zelf met een alternatief plan kwam.