Driebergen

Brand in bloemenwinkel

IMG 7185

Een bloemenwinkel in het Driebergse winkelcentrum De Sluis is maandagochtend uitgebrand. Bovenwoningen werden kort ontruimd. Naastgelegen winkeliers vrezen hun waar door de roetschade opnieuw te moeten weggooien, net als in 2006.

Hoe de brand in bloemen- en geschenkenwinkel Kadotiek is ontstaan is nog onduidelijk, al doen vermoedens van kortsluiting de ronde. Even na half tien is de brand gemeld, kort erna stond de brandweer al te blussen, aldus brandweervoorlichter Jelle Mulder: ‘Het was het een flinke brand, met erg veel rook.’  Vanwege bovenliggende woningen en de enorme rookontwikkeling is snel opgeschaald, en kwamen naburige korpsen de Driebergse brandweer assisteren, met name om roet en rook weg te zuigen uit naastgelegen winkels. Een slager, bakker, groenteman, kapper, de fietsenwinkel en een Turkse winkel zijn door de brand gedupeerd, net als een pizzakoerier en een Chinees.

IMG 7185

Er zijn geen gewonden gevallen, wel zijn twaalf bovenwoningen vanwege de brand kort ontruimd geweest. Bovenbuurman Aron Sikking mag om kwart over elf net terug naar huis, met zoon Jaivey van drie maanden in een dekentje gewikkeld. ‘Ik werd even voor tienen wakker van het geluid van de brandweerwagens, keek naar buiten en zag rook. Toen heb ik de kleine gepakt en zijn we heel snel vertrokken.’

IMG 7184

Als bloemist Paul van Vugt rond elven de schade in ogenschouw komt nemen -zijn winkel is maandagochtend gesloten- toont hij zich vooral nuchter. Terwijl zijn vrouw een traantje wegpinkt ziet Van Vugt vooral een zakelijke tegenvaller. De winkel stond vol nieuwe spullen, legt Van Vugt uit, om goed voorbereid het najaarseizoen in te gaan. ‘Dit is heel erg vervelend. Displays, etalageborden, het stond allemaal klaar om de mensen warm te maken voor sInterklaas en Kerst. Want de tijden dat het voor ons interessant begint te worden komen er aan.’

IMG 7180

Van Vugt zit al zeven jaar in het pand, en al zeventien jaar in het winkelcentrum. Dat winkelcentrum werd in 2006 ook al geteisterd door een brand, destijds in een videotheek drie winkels verder. Buurman Zakaria Caniklioglu van de Turkse winkel Istanbul moest toen al zijn waar weggooien en wekenlang dicht door de roet- en rookschade. Canikioglu ziet dat scenario opnieuw opdoemen, als hij een vinger over zijn vitrine haalt, en daar een schone veeg achterblijft. Ook bakker Geerit van Asperen vreest al zijn brood en banket te moeten vernietigen.

IMG 7182

Een roetschadedienst doet in samenwerking met de voedsel en warendienst dan nog onderzoek naar de roet- en rookschade in de belendende winkels. Voor groenteman Johannes de Jong hoeft het niet zover helemaal te komen. ‘Ik heb net twee, drie appeltjes geproefd en die smaakten uitstekend. Samen met een brandweerman heb ik ook nog een voorgesneden ananasje geproefd, en de brandweerman vond het ook heerlijk,’ aldus De Jong, die direct gecorrigeerd wordt door zijn vrouw. ‘Van dat soort dingen hebben we toch geen verstand.’