Driebergen

Driebergse Huisartsen samen in nieuw gebouw

De Driebergse huisartsen Van Eeden, Van Grondelle, Littooij en Aukema verhuizen binnen een jaar naar een nieuw gezondheidscentrum aan de noordoostrand van Driebergen, samen met andere medische diensten. 

Read More

Gezondheidscentrum De Bosrand -aan de Doornse kant van de Arnhemsebovenweg- moet volgend jaar september klaar zijn. De oude Bosrandschool wordt de komende maanden gesloopt, om plaats te maken voor een gebouw van ongeveer dezelfde omvang. Naast de vier huisartsen, hun assistenten en praktijkondersteuners krijgen ook fysiotherapeuten, verloskundigen, GGZ Heuvelrug, de wijkzuster en een nieuwe apotheker ruimte in het nieuwe gebouw.

‘Ik ben er heel blij mee,’ zegt initiatiefnemer en huisarts Leo van Eeden,’ want we zitten echt te smachten om meer vierkante meters. We krijgen er steeds meer taken bij, moeten als huisartsen steeds meer dingen doen. Alle ruimtes in mijn praktijk zijn bezet, het is vaak dringen om in je eigen kamer te komen.

Het is niet zozeer uit kostenoverwegingen dat de huisartsen de handen ineen hebben geslagen, zegt Van Eeden, die zelf bijvoorbeeld voortaan huur zal moeten betalen, waar hij nu een praktijk aan huis heeft. ‘Het gaat vooral om de kwaliteit van de zorg. De lijntjes met de praktijkondersteuner en de wijkzuster worden korter. Nu zitten die aan de andere kant van het dorp, dan is overleg moeilijk en tijdrovend. In de toekomst moeten wij ook nog controles van het ziekenhuis overnemen, dan is het handig als alles bij elkaar zit.’ Van Eeden is blij dat er ook nog een apotheek bij komt. ‘Het wordt one-stop shopping.’

Patienten houden gewoon hun eigen huisarts. De huisartsen gaan wel de inkoop samen doen, en doktersassistenten en praktijkondersteuners zullen vaker diensten delen. Vakantieroosters kunnen makkelijker gemaakt, zonder dat er van de ene naar de andere praktijk hoeft te worden gefietst. Volgens een persbericht van de huisartsen is de Bosrand voor iedereen goed bereikbaar. Van Eeden: ‘Voor sommige mensen zal het wat verder zijn dan ze gewend waren, maar we blijven ook gewoon onze visites rijden hoor.’ 

Vier huisartsen

De oude Bosrandschool werd vorig jaar al gekocht van de gemeente Utrechtse heuvelrug. Afgelopen voorjaar had het medisch centrum er al moeten staan, maar een aarzelende projectontwikkelaar en een aantal terughoudende gebruikers zorgden voor vertraging. De artsen en andere gebruikers gaan de ruimtes huren van de projectontwikkelaar. Het wordt het tweede medische centrum, in Driebergen-Zuid delen de artsen Groenewegen, Suijker, Dirks, Kramer en Mulder, samen met apotheek De Sluis ook een gebouw. Daar komt huisarts Van Lennep nog bij.

Eerder probeerden de groep huisartsen een Medisch Centrum te stichten in het hart van Driebergen, aan parkeerplaats Appelgaard, maar dat liep spaak in de onderhandelingen met de gemeente. Op die plaats wil de Duitse discounter Aldi graag een supermarkt openen, maar daar staken omwonenden en de gemeenteraad vorig jaar een stokje voor, vanwege een wat omslachtig verkeerscirculatieplan. De projectontwikkelaar van Aldi tekent daarom aan een nieuw plan, op dezelfde plaats.