Driebergen

Groene nieuwbouwwoningen populair

De honderdveertig nieuwbouwwoningen in de Driebergse wijk Groene Tuinen zijn al vijf, zes maal overschreven, zegt directeur Jos Sleyfer van Heuvelrug Wonen.

Read More

Uniek, noemen opdrachtgever Heuvelrug Wonen en project ontwikkelaar Janssen De Jong de langverwachte groene nieuwbouwwijk Groene Tuinen, aan de zuidrand van Driebergen. ‘Zoveel woningen hebben we nog nooit in een keer gebouwd,’ zegt Jos Sleyfer, directeur van de lokale corporatie Heuvelrug Wonen. ‘Het is het grootste bouwproject in de provincie Utrecht,’ zegt Rits Verkerk, van projectontwikkelaar Janssen De Jong.

Samen met de Heuvelrugse wethouder Tim Verhoef gaven ze door wat symbolisch gestoei met ballonnen het startschot voor de bouw van de wijk, die Driebergen met tweehondervijftig woningen doet groeien. De start van de wijk ligt al tien jaar achter ons, memoreerde Verhoef. ‘Dat is al zeker achttien jaar geleden,’ corrigeerde Sleyfer. Feitelijk is het al langer dan twintig jaar geleden dat de lokale politiek voor het eerst de degens kruiste over nieuwbouw in wat tegenstanders destijds ‘de Groene Long van Driebergen’ noemden. 

IMG 7254

Maar nu gaat het snel. De eerste honderveertig woningen zijn volgend jaar al klaar, nog voor de zomer kan de eerste huurder de eerste woning in. ‘Mensen zeggen: er gebeurt niks, maar dat is niet zo. Een groot deel van de woningen wordt op dit moment ergens anders geprefabriceerd,’ aldus Sleyfer, die kandidaten genoeg heeft voor de woningen. ‘Er is overweldigende belangstelling voor. We kunnen de woningen wel vijf, zes keer verhuren.’

Bijzonder was ook de manier van aanbesteden, zegt Sleyfer. ‘We hebben het andersom gedaan. Niet gezegd, wie biedt de laagste prijs, maar gezegd: dit zit er in onze portemonnee, degene die er de beste, mooiste en meest duurzame huizen voor bouwt krijgt de opdracht.’  Dat werd -met voorsprong- pojectontwikkelaar Janssen De Jong.

Voor 120.000 euro bouwen zij een eengezinswoning, voor 140.000 euro een appartementswoning, inclusief onderhoudsplan en buitenruimte.  Qua duurzaamheid kunnen de woningen met de allerbeste wedijveren, zegt Sleyfer. ‘Met een GPR-norm van 9. Bijna nergens vindt je zo’n hoog cijfer. Het is nog net geen 10.’

Gelukkig zit er nog wel een beetje marge op, zegt directeur Verkerk: ‘We maken een kleine winst. Belangrijker vinden we dat dit project zorgt voor continuiteit van ons bedrijf. Zo houden we de mensen aan het werk en kunnen we wat geruster naar de toekomst kijken.’ In die nabije toekomst start ook de bouw van de honderdtien koopwoningen in hetzelfde project. Ook daar is nu al ruime belangstelling voor, zegt Verkerk. 

IMG 7252