Heuvelrug

SP: winkeliers willen geen koopzondag

Uit eigen onderzoek van de SP blijkt dat zelfstandige winkeliers helemaal niet zitten te wachten op de omstreden zondagsopenstelling. UPDATE

Read More

Vier leden van de SP bezochten naar eigen zeggen 90% van alle winkels op de Heuvelrug. De onderzoekers meden daarbij de supermarkten, ‘omdat die zich al duidelijk hadden uitgesproken’. Zes winkeliers weigerden deelname. De totale onderzoekspopulatie komt daarmee op 139 winkeliers, waarvan 97 uit Driebergen (48) en Doorn (49).

Volgens de SP ‘liegt het resultaat er niet om’. ‘Maar liefst 69% van de ondervraagden is ronduit tegen de wekelijkse koopzondag. 24% is er voorstander van en 7% had er (nog) geen mening over,’ aldus het persbericht van de SP.  Uit het onderzoek blijkt verder dat een nog grotere meerderheid (72%) er niet over peinst de winkel zondags te openen, en een kwart (22%) overweegt dat incidenteel wel te doen, liefst tijdens de feestdagen in december.  Slechts vijf winkeliers willen de winkel graag elke zondag openen.

‘De meeste kleine middenstanders werken momenteel al 6 dagen per week en zijn niet van plan hun enige vrije dag op te geven. Bovendien verwacht men nauwelijks meer omzet en is men juist bang voor inkomstenverlies door extra personeelskosten. Een aantal winkeliers verwacht inkomsten mis te lopen, omdat de klant op zondag voor zijn brood of stukje vlees naar de supermarkt gaat,’ aldus het persbericht van de SP, dat het aantal koopzondagen tot 12 per jaar wil beperken. De partij gaat ook de omwonenden van supermarkten nog vragen naar de eventuele overlast die zij ervaren van de openstelling op zondag.

De Heuvelrugse gemeenteraad moet eind februari beslissen hoe het verder omgaat met de zondagsopenstelling, die eindigt op 1 januari. Om de raadsleden te helpen verricht de gemeente zelf ook een onderzoek. Via twitter lekt vorige week uit dat ongeveer duizend van de vijfduizend aangeschreven inwoners de online-enquete hebben ingevuld, en dat de respons onder de apart aangeschreven winkeliers nogal tegenviel. Het onderzoek wordt in januari nog eens herhaald. 

In een open brief maakt de lokale partij BVH zich boos over de enquete, waar behalve de steekproef van vijfduizend geselecteerde inwoners ook anderen aan kunnen deelnemen, al wordt hun mening anders gewogen. In de meeste gemeenten in de regio is de zondagsopenstelling al vastgesteld. Zeist beslist volgende maand over een experiment van een jaar, nadat een enquete onder inwoners en middenstanders geen duidelijk resultaat had gegeven. 

Kader met foto, voor in AD
IMG 7308

Hans Zinnemers van de Leersumse slijterij King William sluit zich helemaal aan bij de uitslag van de enquete. ”Niet dat ik omzetverlies heb, dat is voor mij geen issue. Ik sluit ook gewoon op woensdagmiddag nog. Toch verwacht ik dat ook ik uiteindelijk wel mee zal moeten, omdat de zondagsopening sluipenderwijs gewoon gaat worden. Uiteindelijk verwacht de consument dat je zondags gewoon open bent. En dan zul je wel zelf in de winkel moeten staan, omdat personeel dubbel betaald moet worden en je echt geen dubbele omzet zal draaien. Nee, van mij hoeft het niet. Nu kan ik tenminste zondag nog lekker het bos in.”

NB. In de krant (AD) stond Zinnemers vermeld als Zimmerman. Geen slechte grap, wel een domme fout. In de ruwe tekst juiste naam niet paraat, die zou ik later corrigeren. Vergeten. Niet meer doen, voortaan maar een vraagteken intikken. Eerste les journalistenschool: als je de naam niet goed hebt denken lezers dat de rest ook wel niet zal kloppen. Excuses inmiddels ook richting Zinnemers gebeld.