Heuvelrug

Filmpjes!

In opdracht van de burgemeester maakte Hillridge drie filmpjes over het werk van vier lokale politici. Centrale vraag was welk verschil ze hebben gemaakt. Gelukt?

Read More

‘Gemeente zoekt Raad’ heten de acties waarbij de gemeenteraad op zoek gaat naar vers bloed. Want wie wil er nu de gemeenteraad in. De status van raadslid is niet bijster hoog, het is soms onbegonnen veel werk en de waardering is vaak minimaal. De kandidaten staan daarom niet in dikke rijen te wachten voor de deur van het gemeentekantoor.

Of we niet samen een filmpje konden maken, dan gaan we naar de markt en dan probeer ik mensen te enthousiasmeren voor het raadswerk, vroeg de burgemeester zomaar op een onvermoede namiddag. Waarop we een wat journalistieker voorstel deden drie filmpjes te maken van vertrekkende (anders zouden het verkiezingsspotjes worden) raadsleden, met daarin centraal de vraag: en welk verschil heb je nu gemaakt, gelardeerd met beelden vanuit de praktijk, van op de straat, de keuken, of met de neus in de stukken.  

Een tegenvaller was het afhaken van het seniore raadslid van de SP, die zich eerst leek te kandideren. Na enig heen en weer mailen bleek dat in het geheel niet het geval, wat jammer is, want de man is zowel welbespraakt als behept met een duidelijke mening, waarmee hij het geheel wat kritischer had kunnen maken. 

De overgebleven kandidaten bleken gelukkig geknipt voor de camera. Na vele ochtenden, midddagen en avonden filmen knipte Bobby Schinkel de vele uren film terug tot drie maal drie minuten, waarin een toch redelijk getrouw beeld van vier lokale politici wordt gegeven. Nu maar zien of de Heuvelruggers zich toch in drommen komen melden als lokaal politicus.

Met de ene helft van het verdiende honorarium (een drie met drie nullen) kan Hillridge weer een tijdje de lokale verslaggeving voortzetten. Bobby Schinkel gaat met zijn helft de komende zes maandenzijn studie journalistiek verplaatsen naar Denemarken. Hillridge hoopt wel dat Bobby bij terugkomst weer af en toe aan het werk gaat voor Nieuwspost Heuvelrug.

Klik hier of hieronder op het screenshot voor het bekijken van de filmpjes. We horen graag of ze eingszins gelukt zijn…

screenshot raadswerk