Ingezonden

Aanleg bedrijventerrein Leersum onzeker

Bedrrijventerrein Leersum

De aanleg van een Leersums bedrijventerrein staat op losse schroeven. De behoefte eraan is misschien wel te veel geslonken.

Al achttien jaar wordt er getekend aan het bedrijventerrein, dat feitelijk een uitbreiding is van het Amerongse bedrijventerrein. Eerder keurde de gemeenteraad al een plan goed waarmee er twee hectares aan dat Amerongs bedrijventerrein worden geplakt. Door wat tegenslagen moest dat plan opnieuw gemaakt, intussen rijst de vraag of er nog wel voldoende behoefte is aan het bedrijventerrein, waar een uniek stuk natuur voor moet wijken. ‘Als je Amerongen uitrijdt en je kijkt naar rechts heb je prachtig zicht op de stuwwal, dat typische landschap van de Heuvelrug. Dat moeten we niet aantasten, want dat krijg je nooit meer terug,’ aldus Sybe Streekstra, raadslid namens de lokale partij BVH.

Onduidelijk is of de Leersumse bedrijven waar het terrein – bedacht in de hoogconjunctuur van 2008- voor bedoeld is de verhuizing nog wel willen, of in deze crisistijd aandurven. Sommige bedrijven zijn al verhuisd, hebben hun plannen gewijzigd of zouden liever naar het Veenendaalse bedrijventerrein verhuizen, waar ook vele meters leegstaan. Ook op het Amerongse bedrijventerrein zelf staan nog drieduizend vierkante meters leeg. Bovendien wil de gemeente nog een bedrijventerrein in Maarsbergen aanleggen, pal naast de A12. Volgens Ameronger Hans Nijhof, de kersverse lijsttrekker van de combinatie PvdA/GroenLinks, is het eigenlijk niet meer de vraag of het Leersumse terrein nog wel nodig is. ‘De noodzaak is door de tijd ingehaald en verdampt.’ 

Volgens wethouder economie Bert Homan is het bedrijventerrein nog altijd nodig, om bedrijven uit de Leersumse dorpskern te krijgen, zodat daar woningen gebouwd kunnen worden. Bovendien zouden er schadeclaims dreigen van bedragen met ‘meer dan zes nullen’, mocht de gemeenteraad het bedrijventerrein inderdaad afstemmen. Homan beloofde de komende weken de geheime stukken die de noodzaak van het bedrijventerrein aantonen en de geheime informatie over schadeclaims naar de Heuvelrugse politici te sturen. Duidelijk is wel dat de fractie van D66 de zaak kan doen kantelen, wanneer er gestemd wordt, over drie weken. Raadslid Erwin Kamp toonde zich wat dat betreft gereserveerd. ´Ik wil in vrijheid een integere afweging kunnen maken en niet onder de dreiging van claims. Want wat je van de natuur afneemt krijg je nooit meer terug.´  

Bedrrijventerrein Leersum