Heuvelrug

Benoem Heuvelrug tot blauwe graanschuur

034

Waterbedrijf Vitens wil de Heuvelrug benoemen tot blauwe graanschuur van Nederland. 'Zodat we ook over honderd jaar nog verzekerd zijn van het allerkostbaarste: zuiver drinkwater.'

Dat zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van waterbedrijf Vitens, vanochtend op BNR-Nieuwsradio. Want Vitens maakt zich zorgen over de economisering van de ondergrond. Volgens Declercq bedreigt de winning van schaliegas, opslag van CO2 en kernenergie het meest kostbare dat we hebben: grondwater. 'Dat is een ongelooflijk zuivere bron voor drinkwater. Prima, die economische activiteiten, maar zorg dat die grondwatervoorwaarden, die strategische voorraden morgen en overmorgen ook nog steeds bruikbaar blijven.'

Om dat te bewerstelligen wil Vitens dat de Veluwe, de Sallandse en Utrechtse heuvelruggen en delen van Flevoland en Friesland officieel bescherming krijgen. 'We zeggen: leg nu in Nederland blauwe graanschuren aan voor de komende generaties. Benoem nou die gebieden, zeg: daar heb ik een boringsvrije zone, zodat ik weet dat ik daar ook over honderd jaar nog het allerzuiverste water tot mijn beschikking heb,' aldus Declercq, die acties van Greenpeace rond waterwinning in Flevoland 'zeker niet overdreven' noemt.

'Wat er uit die bovengrond doorsijpelt aan medicijnen en andere vreemde stoffen, dat is belemmerend voor de toekomstige kwaliteit van drinkwater. Dat is waarom we pleiten om die strategische investeringen aan te leggen,' aldus Declercq, die verwacht dat het ministerie van economische zaken dat ook gaat doen. 'Als je dan een economische keuze of grondwaterkeuze moet maken dat je dan daar die keuze voor grondwater maakt. Het ministerie is heel enthousiast over deze ideeen, ze luisteren echt naar de waterbedrijven.'

Volgens Declercq is het des te meer van belang omdat er in de toekomst meer droogte zal heersen, vanwege klimaatverandering. 'In die extreme droge jaren, waarin je van oppervlaktewater geen gebruik kunt maken, als je dan die strategische reservering onder de grond hebt, dan heb je die allerbelangrijkste levensvoorwaarde verzekerd. En dat is toch zuiver drinkwater.'

Luister hier (11:13 mn) naar de woorden van Vitens directeur De Clerq

Lees ook: Eerste dorpspomp naar Maarn