Heuvelrug

Zakelijk Heuvelrug over MKB-rapport: Schokkend

Voor ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug analyseerde voormalig bestuurslid Paul Brackel het MKB-rapport dat vorige week als een bom insloeg op de Heuvelrug. ‘Het navelstaren ging gewoon door.’

Read More

Paul Brackel is al even weg als bestuurslid, toch vroeg ondernemersvereniging Zakelijk Heuvelrug hem de honneurs in het stekelige dossier ‘MKB-rapport’ waar te nemen. Brackel is immers de man die de afgelopen twee jaar namens de vereniging samen met gemeente, ondernemers en KvK hard werkte het ondernemersklimaat te verbeteren. ‘Een mentale draai is gemaakt, ‘ concludeerde Brackel afgelopen voorjaar voorzichtig, maar direct ook waarschuwend: ‘Zie het als een reis naar Rome. We zijn pas in Brussel’.

En toch eindigde de gemeente Utrechtse Heuvelrug opnieuw als laatste in het MKB-onderzoek naar de ondernemervriendelijkste gemeente van de provincie Utrecht: een 26e plaats, met op alle vier categorien nog lagere scores dan in 2011. Om het nog erger te maken; Heuvelrug eindigt landelijk zelfs als 407e of eennalaatse van de 408 onderzochte Nederlandse gemeenten. Met zeven onvoldoendes, waarvan vier vieren. Kleine lichtpuntjes zijn er ook: drie krappe voldoendes voor Snelheid van betalen (6,0), Veiligheid (5,9) en Vriendelijkheid en Beleefdheid (5,7)

Een half jaar later blijken de conclusies uit het voorjaar dus te optimistisch, zegt Brackel nu: ‘We moeten nog steeds naar Parijs, maar ik vrees dat we niet verder zijn gekomen dan Nieuwegein. De resultaten zijn gewoon schokkend. Je kunt van alles zeggen over de positie op de ranglijst: dat boeit niet. Je staat gewoon ver onderaan. Punt.’ 

Brackel is met name ongelukkig met de afwachtende houding van de gemeente. ‘Doe zelf onderzoek. Ga zelf eens iets meten, in plaats van eens in de twee jaar gebashed te worden door cijfers van anderen. Weet je: als ik de baas was van deze tent zou ik me diep schamen. En daarna de wonden likken en vervolgens met ondernemers praten: Hoe kijken jullie er nu tegenaan. Maar dat doen ze niet. Ik heb niets gehoord, ben door niemand van het college of uit de ambtelijke top gebeld. Ze missen totaal de empathie. Als bedrijf was je al honderd keer failliet gegaan. Het is in essentie een cultuurprobleem, men is bij de gemeente teveel naar binnen gericht. Je moet maar boven je stukje zetten: En het navelstaren ging gewoon door.’

 

Hieronder een analyse van het bewuste MKB-rappport, met dank aan Paul Brackel:

MKB-rapport analyse

MKB-rapport analyseb