Heuvelrug

Punaises prikken op de lichthinderkaart

De lichthinderkaart Utrechtse Heuvelrug is online. Leerlingen van het Revius Lyceum leren er op hun maatschappelijke stage ruchtbaarheid aan geven.

Read More

De hele week liepen derdeklassers van het Revius Lyceum in en uit het gemeentekantoor, voor hun maatschappelijke stage. De Revianen kregen vooral veel les in licht, want daar draaide de stage om. Het plan voor vijfduizend nieuwe lantaarnpalen, bijvoorbeeld, met slimme armaturen, LED-lampjes en bewegingsensoren. Of de lichthinder, die sommige mensen, maar vooral Heuvelrugse dieren ondervinden, van licht dat nooit uitgaat.

Voor dieren is dat moeilijk, maar mensen die last hebben van licht kunnen sinds afgelopen weekend virtuele punaises prikken op een lichthinderkaart op internet. ‘Dan gaan we als gemeente in gesprek met de eigenaren van de lichtbron, om te kijken of er iets aan gedaan kan worden,’ aldus wethouder licht, Bert Homan. Vier punaises staan er inmiddels op de kaart, bij de Doornse kerk bijvoorbeeld, die soms overdag verlicht wordt. Of van een vinnige punaise bij de entree van Leersum, waar ‘irritant blauwe reclame het doet lijken alsof er zich een ramp heeft voltrokken.’

lichthinder 3

Toch, vier meldingen is nog wat weinig. Vandaar dat het handig was dat de scholieren er deze week waren, konden die de kaart in de markt zetten. De Revianen bakten cupcakes voor basisschoolleerlingen en hun ouders, met een vermelding van de lichthinderkaart erin verstopt. Een ander groepje ging flyeren, of visitekaartjes uitdelen op straat. Moeilijkst had de groep het die jongeren moest bewegen zich iets van licht aan te trekken. Tessa (14): ‘Dat blijkt nog knap lastig, omdat jongeren gewoon niet zo geinteresseerd zijn. Maar ook best grappig om uit te leggen dat veel licht niet altijd nodig is om iets te kunnen zien.’

lichthinder 2

Zoë Munnik (14) mocht dat laatste zelf ervaren, toen de hele groep stagiairs door de boswachter het bos in werd gestuurd, en om de vijftig meter alleen achtergelaten, wel een half uur lang. ‘Ik dacht dat het pikkedonker zou zijn, maar je bleek geleidelijk aan steeds meer te kunnen zien.’  ‘Dat is een terechte opmerking,’ vult wethouder Homan aan. ‘Het is zelfs zo dat je in het licht soms zelfs minder ziet. Iemand kan zich gemakkelijk verschuilen achter een lantaarnpaal langs het fietspad, zonder dat een fietser daar iets van ziet.’

Vandaar ook dat de gemeente streeft naar minder lantaarnpalen, met name in het buitengebied, omdat natuurgebieden lichtluw, of zelfs lichtloos moeten worden. De weg tussen Doorn en Leersum is daar een voorbeeld van, daar kan misschien nog wel een lantaarnpaaltje weg, oppert Homan. Tot ongenoegen van Reviaan en Leersummer Olivier Buck, die juist via dat fietspad naar school fietst. ‘Ik ben het daar niet mee eens. Je moet daar echt geen lantaarnpalen weghalen, het mag daar juist wat beter verlicht.’

www.opdekaartvanutrecht.nl/thema/lichthinder-gmeente-utrechtse-heuvelrug

lichthinder 1