Heuvelrug

Nieuwe routes en vignet voor MTB’ers Heuvelrug

Moutainbikers die over de Heuvelrug willen fietsen hebben vanaf komende zomer een vignet nodig. In ruil krijgen ze langere en uitdagender routes.

Het vignet zal rond de €7,50 euro gaan kosten, via internet en plaatselijke horeca te koop zijn en is mogelijk al vanaf medio 2014 verplicht. Uitgebreide controles zullen niet direct plaatsvinden, het is de bedoeling dat mtb’ers elkaar op hun gedrag en verantwoordelijkheid wijzen. Ook zullen mtb’clubs op onderhoudsdagen verspreid over het jaar de paden onderhouden.

In ruil zullen aannemers en vrijwilligers het bestaande netwerk aan paden -drie losse, slecht onderhouden routes van in totaal 24 km tussen Leersum en Rhenen- komende winter alvast flink uitbreiden en verbeteren. De routes worden aan elkaar geknoopt en er komen aanrijroutes vanaf de parkeerplaatsen. In totaal zal er halverwege 2014 tussen de 50 en 75 km aan routes liggen, schat Mark Torsius, van de Nederlandse Toerfietsunie. ‘Het is een supermooi gebied, maar veel van de paden zijn gewone paden die mtb´pad werden, zonder afwatering. Wat wij willen is ook smallere paden, en de hoogteverschilen beter benutten. En wat moeilijkheid inbouwen, met technische stukken over kunstmatige rotsen en stukjes northshore, met houten bruggetjes en dat soort dingen.’

Doel van de maatregelen is de overlast die andere bezoekers van het Nationaal Park van mtb’ers ervaren in goede banen te leiden. Uit onderzoek blijkt het park een miljoen bezoekjes per jaar te krijgen, waarvan eenzesde door een groep van zo’n 10.000 mtb’ers. Agressieve mtb´ers die buiten hun routes fietsen staan hoog in de toptien aan ergernissen. Anderszijds is er de moeilijkheid van een versnipperd gebied, waar veel grond in bezit is van particuliere landgoedeigenaren. Die zijn vaak niet bereid de mtb´ers met een stuk pad over hun landgoed te kanaliseren, zodat die gedwongen zijn tot kleine rondjes of tot wildfietsen. ´Als de uitbreiding klaar is zullen ook de particuliere grondeigenaren zien dat het beter is om een stukje route over je land te hebben, dan om alles krampachtig tegen te houden, want dat lukt niet,´ zegt Torsius, die denkt een netwerk van 100km uiteindelijk goed mogelijk is.

De nieuwe stukken mtb´route zullen voorlopig nog voeren over grond van het Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer. Samen met de Nederlandse Toer Fiets Unie en het Nationaal Park richten zij een stichting op om het vignet en de investeringen in het padennetwerk formeel mogelijk te maken. Haast is wel geboden, zegt Torsius, want het groffe, machinale werk moet al voor het broedseizoen in maart af zijn. ´Anders schuift het weer een jaar op,´aldus Torsius, die al rium twee jaar bezig is met het plan.