Heuvelrug

Heuvelrug langs meetlat Jong Lokaal Bokaal

Utrechtse heuvelrug mag de naam hebben een bedaagde seniorengemeente te zijn, gisteren kwam toevallig wel de jury van de Jong Lokaal Bokaal langs.

Read More

De gemeente is voor de prijs -het beste positieve jeugdbeleid in een Nederlandse gemeente- genomineerd door de Jongerenraad Utrechtse heuvelrug. Eerste stap was een plaats op een longlist met 37 gemeenten. En nu vindt Heuvelrug zich ineens terug op de shortlist, met nog maar 12 gemeenten. Deze week kwam de jury daarom op bezoek, eerst in Driebergen, vervolgens Doorn. ‘Positief’, noemt jurylid Jamie Chapman het algemene beeld, na afloop van alle bezoekjes. 

Chapman (21) is net als de overige tien juryleden tweedejaars Ecologische Pedagogiek aan de Hogeschool Utrecht, lokatie Amersfoort. ‘Zeg maar gewoon pedagogiek hoor,’ zegt studente Nicole Hurk (19), wanneer ze neerstrijkt op een stoel in de Driebergse Eurowinkel van de stichting Vluchtelingenkinderen. Om hen heen rekken vol tweedehands kleding, rijen tweedehands schoenen. Een ruimte verder lange kasten vol tweedehands boeken. Alles kost een euro, in de Eurowinkel.

nwspstpics 2

nwspstpics 1

Van heinde en verre komen koopjesjagers en kledingfetisjisten naar de winkel. De omzet is groot en de winkel een enorm succes, vertelt oprichter Cees van den Broek, die met de opbrengst tientallen kinderen naar school kan sturen. Geen gewone kinderen, want Heuvelrug -met een AZC binnen de gemeentegrenzen- heeft namelijk een grote populatie vluchtelingen, waarvan een heel aantal jong maar zonder verblijfsstatus. Dat zijn ook Heuvelruggers, zegt Van den Broek. ‘Laat ze wat leren, want anders kun je het op je vingers natellen; jongeren die niks mogen gaan rottigheid uithalen.’  

Of de gemeente met de buitengemeentelijke stichting Vluchtelingenkinderen bonuspunten voor de Bokaal krijgt is moeilijk te zeggen, zegt jurylid Chapman. ‘Het was heel leuk om te horen, maar het heeft niet zoveel te maken met waar wij ons op richten.’ Dat is toch meer het officiele gemeentelijke jeugdbeleid, waarvoor de jury doorreist naar Doorn, voor een vergadering van de Heuvelrugse Jongerenraad en een bezoek aan een Doorns jeugdhonk, inclusief jongerenwerkers.

Met name de Jongerenraad laat daarbij een goede indruk achter bij Chapman. ‘Dat zegt meer over hoe de gemeente met de mening van jongeren omgaat. Hoe ze probeert alle partijen te betrekken, iedereen een stem wil geven. Hoe ze eerst peilt wat de jongeren willen, en dan pas het beleid vormgeeft,’ aldus Chapman, die samen met de overige juryleden nu gaat onderzoeken of de praktijk wel klopt met wat hen bij de bezoekjes is verteld.

‘Klopt het dat er zoveel jeugdhonken zijn, dat er zoveel inspraak is. Daarna schrijven we een advies, wat ze nog beter kunnen doen, of wat ze beter kunnen laten.’ En dat advies is uiteindelijk belangrijker dan de bokaal zelf, laat Chapman doorschemeren. ‘Of Heuvelrug een kans op de bokaal maakt kan ik echt niet zeggen, daar gaan weer anderen over.’