Heuvelrug

Bedrijventerrein Maarsbergen nu ook al onzeker

Het ging lang goed met de plannen voor een nieuw bedrijventerrein in Maarsbergen. Gisteren in de gemeenteraad liep het toch spaak, omdat de gemeente twee miljoen moet bijbetalen.

Read More

Helemaal aan het oostelijkste randje van Maarsbergen -langs de agrarische Haarweg- moet een nieuw bedrijventerrein aangelegd worden. Het gaat om een terrein van 5,8 hectare, dat via een ingewikkelde landruil tot stand moet komen. Eigenaar van de stukken land is afvalverwerkingsbedrijf Wolfswinkel, een geziene naam in Maarsbergen en omstreken, vanwege het succes van het bedrijf. Menig Heuvelrugger vindt er emplooi.

Wolfswinkel heeft drie ijzers in het vuur bij de landruil. Zo is het bedrijf sinds jaar en dag gevestigd tegenover het geplande bedrijventerrein, waar het zelf ook heen wil verhuizen. Om de aanleg van het nieuwe terrein te financieren wil Wolfswinkel zijn oude bedrijfsterrein bebouwen met woningen. In ruil wil Wolfswinkel een verlaten camping nog iets verder naar het oosten teruggeven aan de natuur.

Wolfswinkel kocht de camping en stukken grond ten tijde van de discussie over de eerste structuurvisie van de nieuwe fusiegemeente Heuvelrug in 2007, waarin ineens drieduizend woningen stonden ingetekend in het gebied. Daartegen rees zoveel protest dat die bouwvlek snel werd uitgegomd door de gemeenteraad. Maar ook tegen de bouw van 43 woningen op het terrein van Wolfswinkel bestaan grote bezwaren, liet wethouder Homan gisteren doorschemeren.

Tijdens een geheime vergadering In juni -gister kwam die aap ineens uit de mouw- had de gemeenteraad al laten weten dat het aantal van 43 woningen teveel was. Ook Maarsbergse belangenverenigingen zouden te hoop lopen tegen de woningen. Vandaar dat Homan, zijn ambtenaren en Wolfswinkel het aantal woningen in het jongste plan terugschroeven naar 12 kavelwoningen. Probleem is nu wel dat de opbrengst niet meer opweegt tegen de kosten voor de aanleg van het bedrijventerrein, plus de aanpassing van de infrastructuur.

Voorwaarde voor de aanleg van het bedrijventerrein is namelijk ook een nieuwe rondweg om Maarsbergen, om het dorp te ontzien. Omdat Wolfswinkel daar geen geld meer voor heeft, moet de gemeente Heuvelrug ineens met 1,9 miljoen euro over de brug komen. Volgens wethouder Homan kon daar nog wel wat vanaf onderhandeld worden, maar menig raadslid krabde zich gisteravond langdurig op het hoofd over de schimmigheid van de deal, tussen een ondernemer en de lokale overheid.

Bovendien rijzen ook nu weer vragen over de noodzaak van het terrein, dat in de plannen al is gekrompen van 7,8 naar 5,8 hectare. Net als vorige maand over het Amerongse bedrijventerrein is onduidelijk of er wel voldoende vraag naar de bedrijfsgrond is. Naast Wolfswinkel is industrieel Bakker Bos de belangrijkste kandidaat, maar die ging vorige maand failliet en concentreert zich nu voorzichtig op een doorstart.

Wethouder Homan beloofde op korte termijn met een (geheime) lijst te komen van kandidaten voor het bedrijventerrein. ‘Vier hectare krijgen we zeker vol,’ aldus Homan, die zijn plan wel een uur lang uitlegde, maar de kritische gemeenteraad niet gerustgesteld kreeg. Vandaar dat Homan en Wolfswinkel opnieuw aan de slag moeten.

Van het CDA mag daarbij het aantal van 43 woningen best een optie zijn, zolang er maar een plekje is ingeruimd voor een redelijk aantal sociale woningen, liefst van de lokale corporatie Heuvelrug Wonen. Want die heeft in de tijd van hoogconjunctuur ook een oude boerderij in het gebied opgekocht. Die woning valt nu buiten het plangebied, tot groot verdriet van de corporatie, die er in 2007 een miljoen euro voor neertelde.