Heuvelrug

Zaterdag: stoere wandelaars

bankje aderwinkel

Wie zaterdag een beetje oplet zal opvallend veel wandelaars spotten. Het zijn de winterwandelaars van WS'78. Ze komen veertig kilometers over de Heuvelrug lopen.

Berichtte hillridge eerder over wandelen voor singles en over zangwandelen, ditmaal drie alinea's over de ongeveer vierhonderd wandelaars van WS'78, die komende zaterdag tussen negen en vijf precies veertig onverharde kilometers over de Heuvelrug komen lopen. 'We starten collectief, maar je zult het al snel een lang lint zien worden. De eerste lopers verwacht ik rond halftwee terug, de laatsten tegen vijven, 'zegt voorzitter Willem Ruis van WS78, een wandelsportvereniging opgericht in 1978.  'Omdat er na de vierdaagse van Nijmegen maar weinig lange, verkeersarme, onverharde en afwisselende wandeltochten bestaan. Voorzover ik weet zijn we de enige vereniging die zulke afstanden loopt.'

WS'78 loopt tweewekelijks 'een winterwandeling' van veertig kilometer, ergens in Midden Nederland. Zaterdag dus over de Heuvelrug. De start ligt op het Driebergse sportpark de Woerd, vervolgens loopt het lint via het Langbroekerweteringgebied en langs Doorn omhoog, onder de A12 door, en via tussenstop Austerlitz, de Leusderheide en Bsornia terug naar het startpunt. De route is getrokken door Driebergenaars Arie Stekelenburg en WIllem Klitsie en wordt gemarkeerd met het logo van WS'78. Die na afloop ook weer netjes verwijderd worden, meldt de website van WS'78. Deelnemers krijgen een routeboekje, waarin op stempelposten langs de route ook gestempeld kan worden

bankje aderwinkel

Maar veertig kilometer, is dat nou sport, of recreatie? 'Ik noem het breedtesport. De prestatielopers vooraan lopen 8 kilometer per uur, die lopen ook echt te klokken. Maar de meesten lopen gewoon 5 kilometer per uur,' aldus Ruis, die zaterdag rond de vierhonderd mensen verwacht, weer of geen weer. Ruis: 'Elk weertype heeft zo zijjn charme. Er is een vaste kern van zo'n honderdvijftig lopers, die laten zich niet door een buitje afschrikken. Dan is er een groep van rond de honderd die de avond tevoren kijkt wat voor weer het gaat worden. En dan is er nog aanvulling door lokale lopers. Er zit ook een doorsteek in, dan hoef je maar twintig kilometer te lopen.' Op 16 maart staat overigens een tocht vanuit Maarn op het programma. Dan kun je zelfs zestig kilometer lopen. Ruis: 'In het voorjaar lopen nog meer mensen mee. Trainen voor de vierdaagse.'