Heuvelrug

Proef met koopzondag mogelijk toch verlengd

Als het aan D66 ligt blijft de koopzondag in elk geval tot juni 2014. Over tien dagen neemt de gemeenteraad een besluit, maar het is nog onduidelijk hoe de hazen zullen lopen. 

Read More

Hoe precies weet hij nog niet, maar D66-raadslid Hugo Prakke wil de raadsvergadering van 28 november aangrijpen om de proef met de koopzondag te verlengen. Eigenlijk moeten de supermarkten vanaf zondag 5 januari gewoon weer alle zondagen de deuren sluiten. In het voorjaar besluit de gemeenteraad vervolgens of de koopzondag definitief wordt, maar dat vindt Prakke geen goed idee. ‘Dat is veel te laat. Dat betekent dat de winkels, bij een positieve besluitvorming, pas weer op zondag 1 juni 2014 open kunnen.’

000959

Afgelopen zomer koos de gemeenteraad voor een proef met de winkelzondag, in een wat chaotische raadsvergadering waarin D66 streun kreeg van VVD en lokale partij BVH. Dat was een verrassing, omdat pogingen van D66 de koopzondag op de kaart te krijgen al driemaal waren gestrand. In de verwarring van de vergadering kwam vervolgens een voorstel in stemming waar de democraten nu een beetje spijt van hebben; eerst de winkels een half jaar open op zondag, dan weer een half jaar dicht. En na een uitgebreide evaluatie en enquete per 1 juni open of dicht.

Het voorstel kwam er ook door omdat de helft van de partijcombinatie PvdA/Groenlinks voor het voorstel stemde. PvdA-raadslid Ruud van Veenendaal zal dat niet weer doen: ‘We hebben in juli een duidelijk besluit genomen: een proef tot 31 december, vervolgens een evaluatie en daarna nemen we een besluit. Het lijkt me verstandig om daar nu niet op vooruit te lopen. Dat deze situatie zou ontstaan wisten we vantevoren, ik in elk geval wel. Dan hadden ze een ander voorstel moeten doen.’ 

D66 krijgt misschien wel SP-raadslid Jasper van Geijtenbeek mee, al moet de besluitvorming dan wel iets zorgvuldiger verlopen. ‘De vorige keer is de raad voor het blok gezet en konden we geen goede afwegingen maken. Als D66 nu de juiste weg bewandelt wil ik dat wel overwegen. Toon en verloop van het debat zijn voor mij zeer bepalend. Als ze het weer op de krakkemikkige manier willen doen, kunnen ze het vergeten.’

In de eerste enquete bleek bijna de helft van de Heuvelruggers voor, maar blijft een forse minderheid zich tegen de koopzondag verzetten. In januari volgt een tweede enquete, voordat de gemeenteraad eind februari een definitief besluit neemt over de koopzondag, die vervolgens pas op 1 juni kan ingaan. De meeste gemeentes in de regio kennen al een koopzondag, reden dat vooral supermarkten hun omzet zien weglekken.  Andere winkeliers zijn in meerderheid juist tegen de koopzondag. Buurgemeente Zeist begint eind dit jaar ook met een jaarlange proef met de koopzondag.