Driebergen

Nieuwbouwplan Aldi opnieuw controversieel

De mogelijke nieuwbouw van supermarkt Aldi wekt opnieuw beroering in Driebergen. Weliswaar staan de sterren gunstiger, toch is er weer oppositie.

Read More

Vorig jaar verwees de gemeenteraad het nieuwbouwplan voor een vestiging van discounter Aldi middenin Driebergen linea recta naar de prullenbak. Dat gebeurde nadat omwonenden in het geweer kwamen,  en ook de winkeliersvereniging zicht tegen het plan keerde. 

Initiatiefnemer John Johannes -hij is de verkopende partij van het stuk grond waar Aldi moet komen- is niet bij de pakken neer gaan zitten. Johannes ging buren langs en ontving ambtenaren, lokale politici en andere belanghebbenden aan zijn keukentafel.

Johannes met Aldiplan 1

Verder kreeg Johannes de onverwachte steun van de Amerongse architect Griffioen, die goed is ingevoerd in de politiek. Doel was een plan dat voor alle partijen aanvaardbaar was. Griffioen tekende een gebouw van bescheidener omvang, met een golvend vegetatiedak en veel glas. Ook is de supermarkt verder in de hoek geplaatst van parkeerplaats Appelgaard, waardoor bezoekers en leveranciers niet meer langs aanpalende achtertuinen de parkeerplaats rond hoeven rijden.

De reconstructie van de Hoofdstraat -Driebergens belangrijkste verkeersader- zorgt er verder voor dat verkeer niet om het omliggende woonblok wordt geleid, maar bezoekers direct het winkelgebied kunnen inrijden. Het aantal parkeerplaatsen stijgt bovendien van 123 naar 175. ‘En die parkeerplaats wordt  meteen een stuk veiliger,’ voorspelt Johannes. ‘Je moest eens weten wat hier nu allemaal aan illegaals gebeurt ’s avonds en ’s nachts.’

Toch is er weerstand tegen het plan, van omwonenden die bang zijn voor groei van het verkeer. Johannes is er verbaasd over, zegt hij aan dezelfde keukentafel als waar de omwonenden gezeten hebben. Volgens Johannes is ook de winkeliersvereniging ditmaal voor het plan, dat voor nieuwe rohring moet zorgen op de ingedommelde winkelstraat Traaij. 

Politieke partijen krabbelen zich inmiddels op het hoofd. ‘Zorg dat de buurt voor is, drukken ze me op het hart. Heb ik gedaan. Maar je moet de discussie toch ook op basis van argumenten voeren, en argumenten tegen zijn er nauwelijks,’ aldus Johannes.

VVD-raadslid Van Lierop erkent dat laatste, maar legt zijn oor intussen ook te luisteren bij voor- en tegenstanders. ‘Als VVD-er zeg je: ga maar bouwen, dat is goed voor ondernemers. Maar ik hoor ook veel tegengeluiden. Om even aan te geven waar wij chocola van moeten maken.’ Van Lierop vergadert nog deze week met zijn partij, en met coalitiegenoten D66 en PvdA/GroenLinks over het plan. 

Op het gemeentehuis is nieuwbouwplan nog niet binnen. Verantwoordelijk wethouder Verhoef weet er wel van, maar ook hij wil eerst weten of er politieke steun is. ‘Vorig jaar heeft de raad gezegd het zo niet te willen. Dus ik wil eerst weten of de raad open staat voor een nieuw gesprek, voordat we alle energie steken in een nieuw voorstel’. 

Johannes met Aldiplan 2

 

Bouwplan Aldi 1

Bouwplan Aldi 3