Doorn

Kweker: blij, maar nog niet gerust

De kwekers van kwekerij A8 slapen alweer wat beter, maar zijn er nog niet helemaal gerust op. ‘Half werk, daar heeft niemand wat aan.’

Biologische groentenkwekerij A8

{mprestriction ids=”*”}Na Pasen volgt pas het officiele verlossende woord van de provinciale milieudienst RUD, maar Laetitia ’t Hooft is al op de hoogte gesteld van de gunstige herbekeningen van een eerste hydrologisch onderzoek. Op grond van dat eerste onderzoek werd hen in december verzocht geen grondwater op te pompen, nodig voor het besproeien van hun biologische groenten.

Uit dat eerste onderzoek bleek dat de PER nog niet in hun grondwater zit, maar wel dichtbij: in de vijvers van Huis Doorn, dat water oppompt vanuit nog diepere grondwaterstromen. Door dat pompen heeft de verontreiniging zich verder kunnen verspreiden. Datzelfde geldt na herberekening van de eerste onderzoeksresultaten toch niet voor A8. De kwekerij pompt te weinig water op en is te ver van de pluim verwijderd. ‘De kans is zeer klein dat we de verontreiniging aantrekken,’ aldus Laetitia t Hooft, de opgeluchte kweker.

Die herberekeningen hadden wat ’t Hooft betreft wel iets sneller gekund. ‘Als dit meteen was onderzocht hadden we niet zoveel kosten en stress gehad,’ zegt ’t Hooft, die denkt dat overheden en onderzoekers pas sneller zijn gaan lopen nadat ze hen een bonnetje met een astronomisch bedrag voor de aanvoer van schoon water onder de neus duwde.

Helemaal gerust zijn de kwekers er overigens nog niet op. Bosatex is op dit moment een nieuw, preciezer onderzoek aan het voorbereiden, nodig voor een nieuw saneringsplan, nadat het vorige werd afgekeurd vanwege de dunne wetenschappelijk basis waarop het rustte.

Wat uit dat onderzoek naar voren komtweet nog niemand. Van ’t Hooft: ‘Ja, één iemand weet dat natuurlijk, de dader. Als de dader eerlijk is over wat, en hoeveel en wanneer en waar hij heeft laten lopen, zal dat een hoop onduidelijkheid wegnemen.

Van ’t Hooft zegt pas gerust te zijn als er een volledige sanering plaatsvindt. ‘Half werk, daar heeft niemand wat aan. We zijn pas blij als de troep echt opgeruimd is. Dat kan alleen als men weet wanneer, hoeveel en waar de PER is geloosd. Daarom juichen we dat extra onderzoek toe, zodat duidelijk wordt waar de PER- pluim zich precies bevindt en in welke richting die zich beweegt. Dan pas kunnen ze een degelijke uitspraak doen.'{/mprestriction}

Lees ook:

Door gif bedreigde kwekerij: wellicht toch groen licht

Bosatex en ING maken bezwaar tegen beschikking inzake stomerij

Doornse gifgrond wordt nooit helemaal opgeruimd