Heuvelrug

Horeca boos over schenktijden sportkantines

De schenktijden voor sportkantines en verenigingen worden niet beperkt. Tot verdriet van de regionale horeca. ‘Ze hebben continu happyhour.’

Een nieuwe apv -algemene plaatselijke verordening- is gisteren door de gemeenteraad Utrechtse heuvelrug vastgesteld: Kantines mogen schenken van 12 tot 24 uur, met uitzondering van dagen dat ook de jeugd speelt, dan geldt 15 uur als aanvangstijd. Verder mogen de clubs en verenigingen twaal clubfeesten per jaar houden en hun accommodatie viermaal verhuren aan externe partjen.

Een extra nachtelijk uurtje -tot 01.00 uur- in de zomermaanden komt er niet, ook omdat bleek dat de regionale horeca zich nu al flink bedonderd voelt. Volgens woordvoerder Harry van Wegen -uitbater van BBQ-restaurant de Heuvelrug- had de horeca harde afspraken gemaakt met de burgemeester. ‘Het zou mogen tot een uur na de laatste wedstrijd. Na overleg met de sportclubs is dat verlengd tot twee uur na de laatste wedstrijd, maar nu staat er ineens tot twaalf uur ’s avonds,’ aldus Van Wegen, die zich niet eerder bij de gemeenteraadsvergaderingen had gemeld met zijn klacht, omdat hij  ”s avonds gewoon moet werken’.

Van Wegen en andere regionale horecaondernemers gaan nu in conclaaf met het bestuur van Koninlijke Horeca Nederland om te bekijken wat er nog tegen de nieuwe regels gedaan kan worden. ‘We hebben het al niet zo breed in de horeca, omdat het biertje in de kantine zo goedkoop is. Ze hebben continu happyhour. Als het zo moet, dan moeten ze ook marktconforme prijzen gaan vragen, ‘aldus Van Wegen, die  zich bovendien afvraagt hoe de gemeente gaat controleren of de clubs en clubleden zich aan de regels gaan houden.

Dat zat volgens burgemeester Naafs wel snor.  ‘We gaan geen razzia’s houden, maar wel een systeem gebruiken dat makkelijk te controleren is.’ Dat systeem bestaat uit een online-formulier, waarop de clubs en verenigingen hun feesten ruim op tijd moeten aanvragen. ‘Zodat ik zie wat er ongeveer gebeurt, want ik weet dat er in sommige sportkantines dingen gebeuren die nu ook al niet mogen. Ik zal ze daar op aanspreken,’ aldus Naafs, die vond dat de nieuwe apv de uitkomst is van gesprekken met alle partijen. ‘Ik kan niet iedereen zijn zin geven.’