Driebergen

Neem nou niet de Sprinter van 08:53 naar Rhenen

De sprinter naar Veenendaal en Rhenen staat viermaal in de topvijf van minst punctuele treinen vertrekkend van station Driebergen-Zeist. De sprinter naar Breukelen staat driemaal in de topvijf meest punctuele treinen. 

Read More

Een op de zes treinen vertrekkend van station Driebergen-Zeist is vertraagd, blijkt uit cijfers van spoormonitor, waarvoor de daadwerkelijke vertrekcijfers van alle treinen tussen maart en oktober zijn gelogd en vergeleken. Driebergen-Zeist (16,5%) scoort daarmee slechter dan het landelijk gemiddelde (11,2%).  

De drempel van vertraging ligt op drie minuten. Met een drempel van vijf minuten is 8,9% van alle treinen vertraagd (5,9% landelijk), bij een drempel van tien minuten 3,5% (2,9%). In 1,4% (1,3%) van alle gevallen vertrok het afgelopen jaar de trein helemaal nooit. 

De meeste kans op vertraging heb je als je mikt op de trein van 08:53 naar Rhenen, in de helft van alle gevallen mag je dan rekenen op een vertraging van gemiddeld 5,3 minuut. De meest betrouwbare trein is de sprinter van 14:05 naar Breukelen, je hebt dan een kans van slechts 3,6% op een vertraging van 2,2 minuut.

En toch zijn de sprinters naar Breukelen van alle vertrekkende treinen van station Driebergen-Zeist in het algemeen de minst punctuele, zegt de spoormonitor. Treinen vertrekkend van station Maarn -waar nul intercity’s stoppen- steken iets positief af bij die van Driebergen-Zeist, blijkt uit die cijfers.

Peculiar is overigens de punctueelste trein vertrekkend vanuit Maarn (het sprintertje van 23:00 uur, 1% vertraagd); die loopt in het stukje naar Driebergen kennelijk zoveel vertraging op dat hij uit de top vijf beste treinen vertrekkend vanuit Driebergen valt.