Heuvelrug

Gedoe om salaris directeur RTV-Utrecht en zorgdirecteuren

Dagblad Telegraaf en website geenstijl pakken vanochtend uit met het bericht dat rtv-Utrecht directeur Van der Lugt teveel zou verdienen. Vorige week dezelfde soort verhalen over zorgdirecteuren.

De Telegraaf bericht dat de Utrechtse gemeenteraad niet blij is met het salaris van Van der Lugt, die jaarlijks €163.739 zou ontvangen, met daarnaast nog een pensioenpremie van ruim €28.000. De totale subsidie die de regionale omroep ontvangt van de stad Utrecht bedraagt €645.000. Van rijks- en provincieoverheden ontvangt de omroep nog eens het negenvoudige.

‘Bijna een derde van de subsidie die Utrecht betaalt, komt in de zak van de directeur terecht. Totaal onwenselijk en ik ga ervan uit dat hij zelf gaat inlevert,’ aldus SP’er Nicole van Gemert in de Telegraaf. Ook website geenstijl laat zich vanzelfsprekend niet onberoerd over het topsalaris van de directeur van de Utrechste radio en televisiezender, die de laatste jaren toch best veel moest bezuinigingen.

Vorige week lekten ook de topsalarissen van directeuren van ouderenzorginstellingen uit, in een overzicht genaamd Actiz, opgesteld door vakbond ABVAKABO. Erg hoog (3) genoteerd in die lijst staat Robert Jan Paas, directeur van het Driebergse zorgcentrum Beukenstein, dat momenteel transformeert tot verpleeghuis. Paas kreeg vorig jaar €351.834, dat is bijna anderhalf keer de Balkenendenorm.

Ook de directeur van Bartimeus -waar veel medewerkers klagen over werkdruk en het uitkleden van functies- staat op de lijst, zij het pas op de 45e plaats. Toch ontving directeur Bartiméus Wonen J.E.A.M. Nooren vorig jaar nog € 221.799, dat is net ietsje onder de Balkenendenorm.

Het inkomen van de vijftig grootstverdieners in de ouderenzorg steeg vorig jaar met 19%, meldt het AbvaKabo-blad, na de volgende inleiding: ‘Verzorgingshuizen sluiten, ouderen moeten verhuizen en zorgmedewerkers verliezen hun baan vanwege de bezuinigingen in de ouderenzorg. Echter, in de top van de zorg wordt níet bezuinigd.’

Ook de gemeente Heuvelrug moet de komende jaren bezuinigen, zo’n 5% op een begroting vond rond de negentig miljoen. Hillridge vroeg twee weken geleden nog aan de nieuwe wethouders of zij niet zelf het goede voorbeeld zouden kunnen geven door vast 5% van hun salaris in te leveren. Op die suggestie werd wat lauw gereageerd, behalve door de nieuwe financieel wethouder Van Dongen: ‘Dat zou volstrekte symboolpolitiek zijn. Daar ga ik niet in mee.’