Heuvelrug

Wethouder wil meer Maarsbergertjes

Wethouder Van Oostrum ziet met zorg het aantal kinderen op de Heuvelrug dalen. Met name in Maarsbergen moeten daarom meer huizen komen. Zodat meer kinderen geboren worden, en het dorpsschooltje overeind blijft.

Read More

Een plan voor een nieuw bedrijventerrein en 43 nieuwbouwwoningen in Maarsbergen is vorige maand afgewezen, tot verdriet van onderwijswethouder Van Oostrum. Zowel haar collegawethouders als de gemeenteraad gingen voor het plan liggen. ‘Ik neem haast nooit een minderheidsstandpunt in, maar dat vond ik ditmaal nodig. Voor Maarsbergen en de school is het erg belangrijk dat er meer kinderen komen.We houden ons niet bezig met geboorteplanning, dus als je meer kinderen wilt is de enige mogelijkheid meer woningen bieden.’

Het signaal van Van Oostrum kan nog opgepikt worden, want het Maarsbergse plan is terug op de tekentafel gelegd, ditmaal met de toevoeging van een naastgelegen perceel van Heuvelrug Wonen. Die woningbouw corporatie kocht het stuk grond in 2007, toen er kortstondig een plan bestond voor de bouw van wel drieduizend woningen in Maarsbergen. Daartegen kwam zoveel verzet, dat het snel verdampte. 

De krimp van het aantal kinderen doet zich overigens over de gehele Heuvelrug voor, een regio die toch al vergrijst, en dus ontgroent. In 2011 hield de gemeente nog rekening met een daling van 20% van het aantal kinderen, dat percentage loopt inmiddels richting de 25%. In plaats van 4683 kinderen nu, telt de Heuvelrug in 2021 daarom slechts 3550 kinderen. Dat heeft consequenties voor alle Heuvelrugse scholen, met name de basisscholen. Die moeten fuseren, of in elk geval samen onder een dak. 

Dat heeft ook gevolgen voor het ambitieuze plan uit 2011 om alle scholen aan nieuwe of grondig gerenoveerde gebouwen onder te brengen. Dat plan gaat wel gewoon door, en is voor negen scholen ook al werkelijkheid geworden. Maar de andere scholen moeten in veel gevallen samen nieuwbouwen. De scholen Hoeksteen in Leersum, De Ladder in Maarn, basisscholen Triangel en Nicolaas Dalton in Doorn en De Zonheuvel in Driebergen gaan verdwijnen. De opbrengsten van de grond onder die scholen komen terug in de algemene kas van de gemeente.

Uit die kas wordt weer het geld gehaald voor de nieuwe schoolverzamelgebouwen voor de Driebergse scholen Ontdekkingsreis en Dolfijn-Zuid, die samen gaan nieuwbouwen. Dat geldt in Driebergen ook voor Dolfijn-Noord en Zonheuvel, en in Doorn voor Triangel, Nicolaas Dalton en Hoog Moersbergen. De geplande uibreiding van de Driebergse Valkenheuvelschool gaat ook niet door, tot verdriet van de school zelf. ´De school is daar niet blij mee, nee. Maar ze snappen ook wel dat de wereld zo in elkaar zit,´ aldus wethouder Van Oostrum, die door de overlevingsdrift van scholen de concurrentie ziet toenemen. Zo zouden plannen voor speciaal onderwijs voor hoogbegaafden in zowel Doorn als Driebergen al zorgen voor de nodige verschuivingen.