Driebergen

Hek van Willems blijft dicht

hek van willems 3

Een stalen hek dat de doorgang van een landelijk zijweggetje van de Driebergse Engweg blokkeert blijft definitief staan. Wethouder Verhoef zegt het jammer te vinden. ‘Maar als een particulier een hek op zijn terrein plaatst kunnen we daar niets tegen doen.’


Het hek is twee jaar geleden geplaatst en vormt een stevige barriere voor passsanten. Een van de aanwonenden heeft kort na plaatsing op eigen grond een bypass gemaakt, zodat de postbode, de krantenjongen en de bakker er toch langs kunnen lopen, net als de vele wandelaars die gewend zijn er hun dagelijks rondje over de landweggetjes rond landgoed Dennenburg te lopen.

hek van willems 3

Landgoedeigenaar Maik Willems plaatste het hek destijds om de natuur te beschermen, vooral omdat op steenworp afstand een nieuwe woonwijk verrijst, waarvan de bouw afgelopen oktober is begonnen. ‘Straks lopen er 500 mensen over dat pad, en dat is ons te gortig. We hebben de doorgang gedoogd, maar willen dat nu verder beperken. Het moest maar eens afgelopen zijn, de natuur krijgt teveel voor zijn kiezen,’ aldus Willems begin 2012.

Ambtenaren van de gemeente zijn lang aan het onderzoeken geweest of het hek er wel rechtmatig is geplaatst. ‘De vraag of deze weg openbaar is. Dat is een weg als die 30 jaar onafgebroken openbaar is geweest. Maar soms verschijnt in zulke gevallen toch een oude foto waaruit blijkt dat de weg op enig moment particulier is geweest. En dan heb je een ander verhaal,’ aldus wethouder Verhoef in de zomer van 2012.

hek van willems 2

Volgens Willems advocaat Ger Cartigny is het hek inmiddels een voldongen feit. ‘De gemeente heeft erkend dat het een niet- openbare weg is. Dus blijft het hek dicht. Trouwens, als het onrechtmatig is hadden ze wel eerder gehandhaafd.’ Wethouder Verhoef beaamt de lezing van Cartigny. ‘We hebben moeten vaststellen dat het om een niet-openbare weg gaat. Het is jammer, maar als een particulier een hek op zijn terrein plaatst kunnen we daar niets tegen doen.’

Volgens diverse omwonenden is de weg al sinds mensenheugenis openbaar. Inmiddels is ook aan weerszijde van het weggetje een zelfde hek geplaatst; twee oude spoorbielzen de grond in, stalen veehek ertussen. Ook staat er sinds kort een eenrichtingsbord, onduidelijk is wie dat heeft geplaatst.

Volgens Leen Doeve van de Driebergse stichting De Voetstap is de weg een openbare weg, en zal de gemeente het hek daarom moeten weghalen of de openbaarheid van de weg moeten schrappen. ‘En daar heb je een besluit van de gemeenteraad voor nodig’

hek van willems 1