Heuvelrug

Monumentale bomen: + 32 stuks

Metasequoias

Heuvelruggers hebben niet meer dan 32 bomen aangemeld als waardevol of monumentaal. De gehele lijst telt nu 573 te beschermen bomen. 

De lijst met bomen is een uitvloeisel van de discussie rond het afschaffen van de kapvergunning, vorig jaar. Om te vermijden dat met die liberalisering per ongeluk ook onvervangbare bomen ten prooi vallen aan de motorzaag is een lijst met te beschermen bomen opgesteld. Inwoners konden waardevolle bomen voordragen voor een plekje op de lijst, maar dat is maar mondjesmaat gedaan: slechts 32 bomen zijn door inwoners ingezonden.  

Omdat er al een Doornse lijst bestond en de gemeente die lijst samen met een ‘werkgroep waardevolle bomen’ heeft aangevuld met bomen uit andere dorpen telt de conceptlijst toch nog 573 bomen, waarvan bijna de helft (216) in Doorn staat. Amerongse (114), en Driebergse bomen (99) zijn ook aardig vertegenwoordigd. In Leersum (54), Maarn (40), Maarsbergen (28) en Overberg (22) blijken veel minder mooie bomen te staan. 

Het gaat nog om een geheime conceptlijst, waartegen eigenaren nog bezwaar kunnen maken. Volgens gemeentevoorlichting zijn ‘sommige eigenaren erg enthousiast’, terwijl ‘anderen aangeven dat ze hun boom niet op de lijst willen’. Hoe en wanneer de lijst wordt vastgesteld is ook nog niet bekend.

Overigens kwam de liberalisering -ofwel het afschaffen van de kapvergunning- vorig jaar niet door de gemeenteraad, en is daarmee ook de beoogde bezuiniguing niet gehaald, waardoor de prijs van de kapvergunning verdubbeld moest. Wel is de kapvergunning iets versoepeld, de ondergrens van de vergunningsplicht ging van bomen met een diameter van 15cm naar bomen met een diameter van 30cm. De bomen conifeer en berk zijn helemaal vergunningsvrij verklaard.

Metasequoias

Twee bomen die zeker op de lijst komen zijn een Mamoetboom en een Moerscypres op de grond van voormalig kwekerij Haalboom. De bomen moeten wijken voor nieuwbouwwijk Groene Tuinen, langs de Driebergse Lange Dreef, maar staan al op de conceptlijst waardevolle bomen. Volgens de verhuisde kweker Haalboom zijn het unieke bomen. ‘Door mijn vader geplant in 1948, uit zaad dat net was herontdekt in de binnenlanden van Azie,van twee soorten Metasquoia die uitgestorven waren. De mammoetboom is prachtig imposant, de moerascypres hoort intussen tot de alleroudste van Europa.’

De bomen worden volgende maand vijftig meter naar het oosten verplaatst, waardoor ze in de ecologische buffer komen die de nieuwbouwwijk moet scheiden van landgoed Dennenburg. De bomen zijn al geprepareerd voor de verhuizing, die uitgevoerd wordt door de specialisten van Copijn.

Volgens Peter Felix van woningcorporatie Heuvelrug Wonen is er geen andere oplossing dan de bomen te verplaatsen. ‘De gemeente zou nooit een kapvergunning verlenen. En anders kan de vrije kavel niet verkocht, en die brengt €300.000 op.’ De gehele operatie kost volgens Felix ‘grofweg een kwart van de grondopbrengst’, waarmee de kosten op ongeveer €75.000 komen. Daarin zit ook het voortraject en is drie jaar nazorg inbegrepen, plus de belofte van Copijn dat de bomen het zullen redden.

Metasequoias2