Z-GR 2014

Maak Bergweg Amerongen toeristische attractie

Op twitter en facebook wemelt het in de aanloop naar de verkiezingen van de likes en politieke tweets. Niet zelden vangen onze lokale politici elkaar daarbij graag vliegen af. Dat dit ook kan leiden tot oorspronkelijke gedachtes laat D66-kandidaat raadslid Gerard Weck hieronder zien.

Maak van de Bergweg Amerongen een toeristische attractie

Een beetje dom

In het enthousiasme van D66 Heuvelrug om in de laatste 66 dagen naar de verkiezingen steeds een tweet uit het verkiezingsprogramma te futselen, gaat soms de nuance verloren. Zo luidde een tweet de afgelopen week dat de wegen veiliger moeten worden met gescheiden fietspaden, bv de Bergweg Amerongen. Nu weet iedereen die daar in de buurt woont, of sportend de racefiets omhoog trekt, dat er wel heel weinig ruimte is om daar gescheiden fietspaden aan te leggen. Nog los van het feit of het er daar dan zoveel veiliger van gaat worden. De racefietser die in een groepje uitgelaten de berg afsuist en een groepje rustig toerende recreanten wil passeren op een smalle fietsstrook, kan wel eens veel gevaarlijkere situaties veroorzaken. Dus, een beetje dom van D66 Heuvelrug om de Bergweg als voorbeeld te stellen. Gefundenes fressen voor diverse andere partijen die D66 vervolgens direct beschuldigen van de wens tot bomenkap. Afijn, het is verkiezingstijd, dan hoort blijkbaar dat soort hijgerig gedoe erbij.

Accepteer de feiten

Ontegenzeggelijk zie je op de Bergweg, de fraaie route over de Amerongse Berg, wel soms gevaarlijke situaties. Toerende automobilisten en uitgelaten motorrijders willen de route ook wel eens ietsje harder nemen dan de toegestane maximum snelheid. En als je dan een worstelende fietser tegenkomt die traag trappend, hijgend en rukkend aan zijn stuur boven tracht te komen en iets meer weg nodig heeft dan gewoonlijk, ja dan krijg je penibele situaties. Hoezeer de behoefte ook bestaat om aan de weg zelf iets te veranderen om deze veiliger te maken, binnen de bestaande contouren gaat dat niet lukken. En bomen kappen, nee dat willen we niet. Dus accepteer de huidige wegsituatie nu eens gewoon als voldongen feit. En wat kunnen we dan doen om de situatie veiliger te maken?

Nieuwe toeristische attractie

Ik zie een spannende oplossing verborgen in het benadrukken van de Amerongse Bergweg als toeristische attractie. Vestig de nadruk op het feit dat je déze fietsroute móet nemen om je krachten te testen. Dat je deze route beslist met motor of cabrio niet mag missen in je rondje Heuvelrug. Maak dat duidelijk met grote uitnodigende welkomsborden aan het begin. “Welkom op dé toeristische bergroute van de Heuvelrug”. Maak duidelijk dat dit de mooiste route is voor de (race)fietser, voor de motorrijder, voor de toerende automobilist. Als je er zo de aandacht op vestigt, dat realiseert iedere weggebruiker zich dat hij er gebruikers met een geheel andere intentie gaat tegenkomen. Dan creëer je een andere bewustwording, een andere beleving. En vanzelf dus ook meer rekening houden met elkaar. Omdat ieder daar zo op zijn of haar eigen manier van deze toeristische route aan het genieten is.

Extra maatregel

Als je ook nog eens een dubbele doorgetrokken streep trekt, met als extra bordje dat je fietsers mag inhalen. En je stelt de maximum snelheid bergop op 30km/u en bergaf op 60km/u, dan haal je elkaar in met een bescheiden en dus veilig snelheidsverschil. Zet er twee snelheidscamera’s neer voor de controle hierop, het wordt een stuk veiliger en we hebben er een fraaie toeristische attractie bij.

 

Gerard Weck, Doorn

Kandidaat-raadslid D66