Amerongen

Bouwmarkten en tuincentra welkom op bedrijventerrein Amerongen

De gemeente wil een flink deel van het bedrijventerrein Amerongen/Leersum vrijgeven voor bouwmarkten en tuincentra. Het bedrijventerrein moet ook een nieuwe naam krijgen. De uitbreiding van bedrijventerrein Maarsbergen staat op losse schroeven.

Dat blijkt uit een wensen- en bedenkingenbrief waarover de gemeenteraad vanavond of donderdag vergadert. In de brief schetst de gemeente de barrieres waar ondernemers tegenaan lopen die hun percelen willen herbestemmen. Zeker drie perceeleigenaren (Putman, Stigter en Smit) willen vertrekken van het bedrijventerrein, of hun terreinen herstructureren, maar zien zich daarbij gedwarsboomd door de straffe regels.

Die regels verdelen het bedrijventerrein in zones, waar bepaalde categorien bedrijven zich wel of niet mogen vestigen. 'Dat moet veranderen. Het belemmert de ondernemers ernstig in de noodzakelijke veranderingen die de marktomstandigheden hen vandaag de dag oplegt. Zoals een ondernemer meldde: “wanneer ik me aan de overkant van de straat wil gaan vestigen omdat ik hier uit mijn jasje groei, dan kan dat niet,' aldus de wensen- en bedenkingenbrief.

 

Bedrijventerrein Amerongen. Grijs het beoogde Leersumse deel, linksboven de te herstructureren Amerongse percelen

De gemeente wil die regels daarom versoepelen, en bovendien een deel van het bedrijventerrein openstellen voor de categorie 'perifere en volumineuze detailhandel': bouwmarkten, tuincentra en keuken- en woonwinkels. Op het Amerongse deel van het terrein mag detailhandel zich nu nog niet vestigen.

Dat wordt wel mogelijk op het nieuwe Leersumse deel van het terrein, dat het geheel van zo'n zes hectares met een kleine twee vergroot. Door de twee samen te voegen en de regels gelijk te trekken zou het gehele bedrijventerrein een nieuwe impuls krijgen, waarbij 6500m2 wordt vrijgegeven aan bouwmarkten en tuincentra, en nog eens 7000m2 aan andere volumineuze detalhandel.

Nieuwe naam

Het terrein moet daarbij ook een nieuwe naam en een nieuwe infrastructuur krijgen. Verder gaat de gemeente proberen de gasflessenhandel Van Veenendaal uit te plaatsen, omdat die bij zowel ondernemers als omwonenden onrust veroorzaakt. Bekeken wordt nog of het voor bedrijven mogelijk moet worden een woning bij het bedrijf te bouwen.

De uitbreiding van het bedrijventerrein was in december nog een heet hangijzer. Volgens voorstanders was er grote behoefte aan bedrijfsruimte onder Leersumse ondernemers, volgens tegenstanders was die behoefte in de lange voorgeschiedenis van het bedrijventerrein verdampt en bestaat er vandaag geen noodzaak om natuur op te offeren. Omdat de gemeente de lijst van geinteresseerde ondernemers geheim hield is er over de daadwerkelijke behoeft nooit duidelijkheid gekomen.

Op de website van de gemeente Heuvelrug blijkt dat de gemeente nog ondernemers zoekt voor het nieuwe stuk. Of dat er uberhaupt komt is de vraag, want eind december kondigde de vereniging Dorp en Natuur aan tegen de uitbreiding te gaan procederen. Reden voor het nieuwe proces was de aanwezigheid van een dassenburcht in de omgeving, waarvan de bewoners het gebied gebruiken als fourageergebied.

Maarsbergen ook onzeker

Ook de uitbreiding van het bedrijventerrein Maarsbergen staat op losse schroeven. Net als in Amerongen bestaat er -ook hier vanwege geheimhouding- onduidelijkheid over de daadwerkelijke behoefte aan bedrijfsgrond. Bovendien zou de aanleg van infrastructuur rond het bedrijventerrein de gemeente bijna €2 miljoen kosten, wat de politiek teveel vindt.

Donderdag vergadert de gemeenteraad ook over het Maarsbergse plan. De gemeente onderhandelt in de aanloop naar die vergadering nog druk met de provincie, die volgens VVD-raadslid Van der Zee de helft van de infrakosten voor rekening zou moeten kunnen nemen. Volgens wethouder Homan is die kogel nog niet door de kerk. 'Maar ik ben er zeer positief over.'