Heuvelrug

Raad UH: Glasvezel geen prioriteit

Een meerderheid van de Heuvelrugse raadsleden vindt het geen taak van de gemeente om de aanleg van glasvezel aan te jagen. 'Het CDA is gewoon te laat.'

 

Volgens het CDA bestaat er een toenemende behoefte aan snellere ict-verbindingen, de gemeente zou de aanleg van glasvezel daarom moeten aanjagen en coordineren. Vooral omdat de Heuvelrug door de uitgestrektheid niet direct de meest winstgevende gemeente is voor bedrijven die glasvezel tot aan de voordeur leggen, aldus CDA-raadslid Van Steenderen. 'We staan nu op de rol voor 2016, of 2017. Met een actievere houding van de gemeente zou dat ook 2014 kunnen zijn.' Maar Van Steenderen vond weinig gehoor, haar motie haalde afgelopen week slechts een paar stemmen. 

Eerder al liet wethouder Homan weten dat glasvezelbedrijven welkom zijn, maar dat die het toch vooral zelf moeten uitzoeken. En dat daarbij het netjes achterlaten van opengelegde stoepen en wegen wat hem betreft prioriteit geniet. En dat hij daar als wethouder boter bij de vis eist: 'Ik ben trots op ons standpunt dat ze alles netjes moeten achterlaten. Daar staat een bedrag voor dat de Essents en Nuons van deze wereld wel willen betalen, maar de glasvezelbedrijven kennelijk niet.' Om welk bedrag het bij deze 'degeneratievergoeding' gaat, en waarom de glasvezelbebrijven dat niet zouden willen betalen, bleef in het midden. Ook werd tot driemaal verwezen naar een ontmoeting tussen een glasvezelbedrijf en Homan, die in onmin geeindigd zou zijn.

Al eerder dit jaar ontstond een beeld waarin Homan door een starre houding de aanleg van glasvezel vertraagt. Initiatieven in Doorn en Amerongen zouden onvoldoende ondersteund worden door de gemeente. 'De aanleg staat of valt met het antwoord op de vraag of we welkom zijn in een gemeente. Als daar een gezonde omgeving klaarstaat, qua leges, vergunningen, op het gebied van regels rond herbestrating. We vragen niet om een voorkeursbehandeling, wel gaat het ons om welkom heten,' aldus woordvoerder Groeneveld van kabelaar Reggefiber eerder dit jaar op hillridge.

Toch kreeg de CDA-motie zeer geringe steun van de Heuvelurgse gemeenteraad. Steun kreeg Van Steenderen wel van SGP-raadslid Boonzaaijer, die het  'bij uitstek een gemeentetaak' noemde de aanleg aan te jagen, ook al moet dat volgens hem altijd zorgvuldig gebeuren: 'Ik ben het met u eens dat de stoepen netjes moeten worden achtergelaten. Anderszijds, ik verwacht dat er ook straten zijn die er juist van zullen opknappen.'  

De coalitie echter bleef pal achter hun wethouder staan, reden dat de motie sneuvelde. Sommige raadsleden noemden glasvezel daarbij een overgewaardeerd verschijnsel. 'Glasvezel lijkt een soort gagdget te worden; als je het niet hebt, ben je niet hip doe je niet mee, 'aldus D66-raadslid Eggink. 'Er zijn al vier netwerken. Dit is een ding voor de markt, de gemeente dient er alleen voor te zorgen dat de stoep netjes teruggelegd wordt,' aldus PvdA/GL-raadslid Schelinga. Volgens opppositieraadslid Streekstra was glasvezel zelfs al een gepasseerd station. 'We hebben nu al 4G. Om dan in 2017 met glasvezel te beginnen? Het CDA is gewoon te laat.'