Heuvelrug

Koopzondag Heuvelrug definitief

000959

Heuvelruggers kunnen op zondag blijven winkelen. De gemeenteraad maakte er dankzij de linkse fractie nog een spannend debat van, maar aan het eind gingen de liberalen er toch met de overwinning vandoor.

De gemoederen liepen vanouds hoog op. De drie christelijke partijen verweten de liberale partijen opnieuw de samenleving een 24-uurs-economie op te dringen, terwijl de liberalen de vrijheid van zondagsopenstelling bleven verdedigen. 'Ik ben bevreesd wanneer ideologieen de vrijheid van het individu gaan overheersen,' aldus Siebe Streekstra, fractieleider van de lokale partij BVH.

'Maar waar uw vrijheid begint, eindigt de mijne,' vond Groenlinks/PvdA fractieleider Hans Nijhof, die ter elfder ure een comrpromisvoorstel uit zijn hoge hoed toverde: niet nul (voorstel CDA, CU en SGP, 8 zetels), niet twaalf (voorstel SP, 1 zetel) en ook geen tweeenvijftig koopzondagen per jaar (voorstel BVH, D66 en VVD, 14 zetels), maar dertig stuks. 'Zodat we maximaal recht doen aan wat we horen uit de samenleving.'

Nijhof zei daarmee een brug te willen slaan tussen wat hij 'een rijk palet aan liberalen tegenover een rijk palet aan confessionelen' noemde. 'Nu is het alles tegenover niets, met  weinig ruimte voor overbrugging. Dit is geen manier om met elkaar voort te gaan in deze gemeente.'

Maar Nijhofs voorstel vond aan beide kanten van de brug geen gehoor. Waar de christelijke partijen tegen elke koopzondag bleven, daar vonden de liberalen de dertig stuks koopzondagen nogal onhandig. VVD-raadslid Kelder vergeleek het met de kliko-dienstregeling, waarvan ook maar weining mensen precies weten welke kleur er op welke maandag aan de straat moet staan. D66- fractieleider Prakke zei Nijhofs inzet wel te waarderen, maar noemde het resultaat 'een oplossing die wel in het midden uitkomt, maar waar niemand blij van wordt.'

Ouderwets stemmen moest uiteindelijk uitsluitsel geven, en daar kwam de interne verdeeldheid van de linksen (6 zetels) toch aan het licht. Twee fractieleden (Van Veenendaal en Van Spaandonk) stemden uiteindelijk niet mee, zelfs niet over het eigen compromisvoorstel. Waarmee ze VVD, D66 en BVH zonder hen te steunen toch aan een kleine meerderheid hielpen: 14 tegen 13.

De boosheid over de stemming zit nog hoog, getuige ook het blog van de SGP-fractie van vrijdagochtend