Heuvelrug

Politie: normale procedure gevolgd

In reactie op de berichtgeving over de diefstal bij en berovingen op twee ondernemers op de Heuvelrug laat de politie weten dat in beide gevallen de normale procedure is gevolgd. 'In beide gevallen was geen sprake van overval of bedreiging.'

'In beide gevallen is de politie niet ter plaatse gekomen voor sporenonderzoek vanwege prioritering. De capacitiet wordt gebruikt voor zwaardere delicten als bijvoorbeeld woninginbraken,' laat voorlichter Ingrid Lemeer weten. Dat de ondernemers naar Veenendaal moesten om aangifte te doen en daar pas dagen later terecht konden is volgens Lemeer ook een normale procedure. 'Het doen van aangifte doen we altijd volgens afspraak, zodat we de tijd hebben om daar de juiste persoon bij te zoeken. Bovendien voorkom je hiermee lange wachtrijen.' Lemeer roept burgers daarentegen op in heterdaadsituaties direct 112 te bellen, zodat de kans dat daders gepakt worden groter wordt. 'We hebben de ogen en oren van de burger hierbij hard nodig', aldus Lemeer. Veenendaal hoort tot het politiedistrict Heuvelrug, net als Wijk bij Duurstede. Of de indeling van de districten na de reorganisatie tot Nationale Politie nog hetzelfde is, kan Lemeer nog niet zeggen. Wel dat het nieuw te bouwen basisteambureau in Doorn als het klaar is iedere dag open zal zijn. 

Dat de politie in beide gevallen alsnog bij de ondernemers op bezoek is  geweest, is volgens Lemeer niet het gevolg van het naar buiten treden van de ondernemers en de koepelorganisatie Zakelijk Heuvelrug, via twitter en vervolgens deze digitale krant. De Amerongse ondernemer liet gisteren via twitter weten dat de wijkagent alsnog op bezoek was geweest om aangifte op te nemen, inclusief een goed gesprek en inclusief verontschuldigingen. Volgens voorzitter Blom van Zakelijk Heuvelrug was 'het beter geweest als er direct een contact was gelegd met de wijkagent. 'Deze had het kunnen oppakken en vervolgens de afspraak kunnen maken langs te komen. Netto tijdsbelasting van het politie apparaat is hetzelfde, alleen het komt veel vriendelijker over,' aldus Blom, die ondernemers blijft oproepen zich bij hem te melden. 'Zodat we inzicht krijgen, niet alleen in het gepleegde misdrijf maar ook in de afhandeling door politie.'