Heuvelrug

D66: geen bezwaar tegen legale wietteelt op Heuvelrug

Vanavond vraagt D66 de gemeenteraad het Wietmanifest te ondertekenen. Dat roept vier vragen op, die we hieronder stellen aan Hugo Prakke, lijsttrekker en indiener van de motie.

Waarom zou de gemeente dit Wietmanifest moeten ondertekenen?

Een ogenblikje, dan zoek ik even een rustig plekje op.

Mogen ze het niet horen, op je werk?

Haha, ja dan denken ze waar gaat dit nu weer over. Nee, we willen ons graag scharen onder de inmiddels 49 gemeenten die hebben opgeroepen om de teelt van cannabis te certificeren en te legaliseren. Omdat het beleid nu heel dubbel is: je mag wel wiet verkopen, maar niet telen. En dan zorg je er dus voor dat de productie illegaal is en dat is een beetje raar. De teelt legaliseren, volgens mij is dat een goede richting om op te gaan, dan haal je het uit de criminele sfeer.

Zijn de voormalige tabakshellingen in Amerongen -zo mooi gelegen op het zuiden- daar mischien een goede plek voor?

Haha, ik zie de kop al voor me. Maar het is zeker een idee, hoewel ik dan eerder denk aan de tabakschuren, omdat ik niet meteen al die lampen boven die zuidelijke hellingen zie hangen. Maar het moet op een aantal plaatsen gecentraliseerd gedaan worden, dus als dat in onze gemeente een plek kan vinden voor de provincie Utrecht, daar heb ik in principe geen bezwaar tegen. Utrecht is tenslotte een van de eerste ondertekenaars van dit manifest.

Een van de problemen van de huidige teelt is het hoge THC-gehalte, ons gaat het nu meer om de illegaliteit. Ook in onze gemeente worden er jaarlijks een aantal kleinschalige illegale plantages opgerold, en dan zie welke gevaarlijke toestanden dat oplevert, met name qua brandveiligheid. Maar er komen elk jaar weer evenveel plantages bij. Dat zal pas teruglopen als de Nederlandse markt wegvalt, is de verwachting, omdat de teler gaat zitten waar de markt zit. Die criminele organisaties die er nu achter zitten zullen zich naar de afzetmarkt verplaatsen. Ook omdat er dan nog steviger op illegale teelt wordt gecontroleerd.

Bent u zelf eigenlijk een gebruiker van cannabis?

Haha. Nee.