Driebergen

BIGA ruimt weesfietsen voor tweede leven

Vanochtend knippen medewerkers van de Bigagroep voor het eerst stationsfietsen weg. De fietsen krijgen een tweede leven, aan de 'onderkant van de samenleving'. 

Read More

Tegen de vijftig fietsen hoopt de Bigagroep vanochtend op te halen bij NS-station Driebergen-Zeist. 'Weesfietsen. Die staan er al weken, maanden. We knippen ze los en brengen ze naar de boerderij op Hoodstraat 26. Daar kunnen mensen ze ophalen,' zegt  Gerhard Ten Hove, directeur van de Bigagroep. De fietsen zijn drie weken geleden bestickerd door een gemeenteambtenaar, die er vanochtend ook bij is om van elke losgeknipte fiets een foto te maken. Voor het dossier, dat misschien nodig is bij bezwaarprocedures. Foutgeparkeerde fietsen -gemiddeld zo'n negentig stuks- worden pas na de zomer weer weggeknipt. Bij elkaar zijn er vier ruimacties per jaar, met in totaal twee- tot driehonderd fietsen als oogst.

IMG 4918

Al die fietsen blijven drie maanden op hun eigenaar wachten. Gemiddeld wordt een kwart tot eenderde opgehaald, de rest vertrekt naar de fietsenwerkplaats in Zeist, waar de mensen van Biga al nieuwe fietsen voor het B-merk BSP assembleren. En nu dus ook tweedehandsfietsen gaan produceren. 'Ik schat dat we van twee, drie fietsen weer een goede kunnen maken. Die willen we afzetten bij de Voedselbank, of onder onze eigen mensen,' zegt Ten Hove. De fietsenruimacties leveren de Bigagroep niet veel op, behalve een dubbele social return. 'Het gaat om peanuts. Het kost niet veel, maar levert ook weinig op aan geld. Twintig euro per opgehaalde fiets, en de opbrengst van de tweedehandsfietsen. Belangrijker vinden we het werk voor onze mensen, die allemaal een arbeidsbeperking hebben. Plus dat we fietsen kunnen leveren aan mensen aan de onderkant van de samenleving.' 

Die hoge score op 'social return' is ook de reden dat de Bigagroep de aanbesteding won, die de gemeente Heuvelrug vorig jaar uitschreef en waarop ook de Zeister stichting Vila Velha en nog twee lokale fietsenmakers op inschreven. Naast de hoge social return doet de Bigagroep het bovendien voor niks. 'We doen al de groenonderhoud in Driebergen, Leersum en Amerongen voor de gemeente. En we houden de gemeentekantoren schoon, alles tegen betaling. Dit zien we meer als service aan gemeente en samenleving,' aldus Ten Hove, het begrip social return handen en voeten gevend. 

Met de uitbesteding van de ruimacties aan de Bigagroep -tot nog toe voerde het Utrechtse bergings- en ontruimingsbedrijf Modern ruimacties tegen betaling uit- bespaart de gemeente €9.000 aan kosten. Dat is een stuk minder dan de beoogde besparing van €17.000, erkennen benw, die nu op zoek moeten naar andere manieren om het bedrag met €8000 te verhogen.